Фандъкова: Над 54 млн. лева залагаме в бюджета за здравеопазване

10,5 млн. лева са насочени за дофинансиране към всички общински болници

"Тази година бюджетът за здравеопазване, който залагаме, е 54,5 млн. лева, от тях 10,5 млн. лева са насочени за дофинансиране към всички общински болници. Първа АГ болница ще бъде дофинансирана с половин милион лева." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на отбелязването на Бабинден по стар стил с ритуала "миене на ръце".

Младата майка Дорина, акушерка в същата болница, изми ръцете на директора на болницата д-р Гергана Коларова, лекарите и колегите си, помагали при раждането на второто ѝ дете Катрин. Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави с празника всички лекари, акушери и сестри в болницата, а за Катрин подари икона на Св. София.

Общо 2291 са родените бебета през 2019 г. в Първа АГ болница „Света София“, а в болница „Шейново“ – другата общинска АГ болница, са 2153 деца.

"Гордеем се с нашите болници "Св. София" и "Шейново" – каза кметът Фандъкова.

"В "Света София" са инвестирани близо 2 млн. лева за ремонти и ново оборудване, но най-важни са лекарите и акушерите – каза също кметът. – И тази година Столичната община продължава да финансира донорската "Инвитро" Програма, като по нея са родени 13 бебета.

През последните години обновихме изцяло отделенията по патология на бременността, неонатологичното отделение, както и отделението по хирургия на млечната жлеза и покрива на сградата. Закупено е и ново оборудване: ехограф, мамограф, лапароскопско оборудване.


Фотограф: Веселина Христова

 

 

21.01.2020