Фандъкова: "Над 200 спортни събития с повече от 1 милион участници включва програмата на "София – Европейска столица на спорта""

"Над 200 спортни събития ще се проведат в София през тази година. Очакваме в тях да се включат повече от 1 милион граждани. Голяма част от тях – деца". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на европейския спортен форум „Спорт е Европа – инвестиране в бъдещите поколения“. "Радвам се, че този престижен международен форум се провежда в годината, в която София е европейска столица на спорта. Нашата кауза е да привлечем  децата, семействата и възрастните хора в масовия спорт. Безспорно спортът дава резултати срещу агресията  и зависимостите“, подчерта столичният кмет Фандъкова.

"Щастливи сме, че големите ни спортисти се включиха активно в инициативата „София – Европейска столица на спорта“, защото те със своя пример привличат децата, дават пример за това, че чрез спорта всеки човек може да постигне резултати и  успехи.  През тази година София е домакин на големи спортни събития. Само преди дни се състоя Световното първенство за юноши и девойки  и много деца в София бяха насърчени да се занимават с този красив спорт". Йорданка Фандъкова припомни, че през тази година в София ще се проведе Световно първенството по художествена гимнастика и Световно първенство по волейбол за мъже. Според нея "всички тези големи събития насърчават децата да се запишат в школите и да  спортуват. Разработихме специални програми, финансови инструменти, с които да подкрепяме ученическия спорт и спорта в най-ранна възраст в детските градини. Разработихме и програма за подкрепа за детско-юношеските клубове, където спортуват нашите надежди и тяхната подготовка е много важна. Основната ни задача са инвестициите в спортна база", посочи Йорданка Фандъкова и припомни, че "през последните години в София са изградени много спортни площадки и фитнеси на открито. Ще продължим с изграждането на спортни зали в ученическите дворове и спортни площадки", посочи още Фандъкова.

Непосредствено преди началото на форума столичният кмет  Фандъкова проведе среща с  комисар Наврачич и  министър Кралев, на която представи програмата на Столичната община за развитие на спорта и благодари за това, че София е избрана за домакин на престижното събитие.

Снимки: Бончук Андонов  

 

22.03.2018