До средата на август ще бъде завършено строителството на детската градина в „Манастирски ливади-изток“

„До средата на август ще бъде завършено строителството на детската градина в „Манастирски ливади-изток. Дотогава очаквам да бъде завършена и ул. „Флора“, която изграждаме едновременно, за да осигурим достъп до новата детска градина“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след проверката си на обекта. Столичният кмет припомни, че “Манастирски ливади-изток“ е един от разрастващите се квартали, където живеят много млади семейства, и детската градина се очаква с нетърпение от тях. „Знаете, че до момента в този квартал няма детска градина и родителите водят децата си в съседни квартали“ – уточни Йорданка  Фандъкова.

Към момента строителните бригади извършват довършителни дейности в сградата и работят по оформянето на детските площадки в двора.

Новата детска градина е за 8 групи, от които 6 градински и 2 яслени. Тя ще разполага с басейн, с физкултурен и музикален салон.

Кметът изрази увереност, че тези близо 200 места ще бъдат обявени в системата за прием в детските градини в края на август.

Новата детска градина в „Манастирски ливади-изток“ е  един от обектите, включени в 3-годишна програма на кмета на София за строителство на детски градини и ясли, която трябва да приключи в края на 2023 година. Това е единствената детска градина, чийто възложител е екипът на Столичната община. На останалите обекти възложител са районните кметове.

11 детски градини, включени в програмата, вече са завършени. В момента се изпълняват 23 обекта, от които 3 самостоятелни ясли и 20 детски градини. Строителството на 11 от тях трябва да приключи до края на годината.  Междувременно се проектират и 13 нови обекта.

Според кмета Фандъкова голяма част от районните кметове изпълняват програмата в срок, съвестно, и си дават сметка, че от техните екипи зависи родителите да бъдат по-спокойни и удовлетворени. За съжаление на отделни места има забавяне от страна на районните администрации. Тя посочи  конкретен обект, който е забавен от район „Красно село“. „Вече втора година не е приключено проектирането на 8-ма детска градина и работата оттук нататък ще се поеме от моя екип.  За съжаление, за да можем да започнем строителството, трябва да получим проекта от района“ – уточни още Фандъкова. 

Търси се решение и за изграждане на детска градина във "ВЕЦ – Симеоново" като кметът на „Лозенец“ има задачата да работи за изкупуване на терен. „Екипната работа с районните кметове е изключително важна, за да може да изпълним програмата за строителство на детски градина и за разкриване на нови места и най-вече да отговорим на очакванията на родителите“ – посочи Йорданка Фандъкова.  

 

 

04.07.2022