До края на септември се очаква да е изпълнен ремонтът на пътя за Клисурския манастир

"До края на септември очакваме да бъде изпълнен ремонта на пътя за Клисурския манастир „Света Петка“. Работим по 3-кирометровия участък, който беше в по-тежко състояние, като е подготвен проект и за оставащата част от пътя. Това е един от осемте обекта, по които работим в момента. Предстои да започне изпълнение и на още четири пътни обекта – ул. “Шишман“, бул. “Филип Кутев“, ул. “Щросмайер“ и ул. “Опълченска“ – съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на пътя за Клисурския манастир заедно със зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов и кмета на район "Банкя" Рангел Марков, общинския съветник Ани Стойкова.

"След като миналата година ремонтирахме пътя за Дивотинския манастир, започнахме ремонта и на пътя за манастира „Света Петка“ – Клисурския манастир. Манастирите са час от Софийската Мала Света гора и е изключително важно да бъде осигурен добър достъп до тях" – посочи също кметът Фандъкова.

Средствата за двата пътя – до Дивотинския манастир и до Клисурския манастир – са осигурени с решение на Министерски съвет при правителството на Бойко Борисов. Столична община подготви проекти и от 28 юни тази година започна работа по изпълнение на пътя за манастира „Света Петка“.

Ремонтът обхваща 3,3 км от разклона на пътя кв. „Вердикал“ – с. Клисура до Клисурски манастир „Света Петка“. В момента движението се извършва по обходен маршрут.

"Пътят до манастира беше в изключително лошо състояние, затова се нуждае от цялостен ремонт. Целта е за храмовия празник през октомври участъкът да е обновен" – каза също столичният кмет.

"Извършва се цялостна подмяна на пътната основа, изпълнени са изкопни работи и се довършва отводняването в участъка. Предстои полагането на асфалтовата настилка" – посочи инж. Джоргов.

"Освен до манастира, пътят обслужва и вилната зона и военно поделение. След ремонта на пътя до Дивотинския манастир пътникопотокът към него значително се увеличи" – каза кметът на район "Банкя".

Общо 8 са големите инфраструктурни проекти, по които работим в момента, сред тях са бул. „Първа българска армия“, бул. „Ломско шосе“, тунелът към „Люлин“, зона 4 от централна градска част, нова велоалея по бул. „Самоковско шосе“.

Готово е кръговото кръстовище на бул. “Кл. Охридски“ и бул. “Андрей Ляпчев“.

Очакваме разрешенията за строеж на още 4 обекта – бул. „Филип Кутев, ул. „Кукуш“, ул. „Опълченска“ и ул. „Шишман“, която трябва да завършим по окончателния проект.

Фотограф: Денис Христов

25.07.2022