Детска площадка за обучение по пътна безопасност е изградена в Южен парк

От днес може да се ползва новата площадка за игра и обучение по безопасност на движението по пътищата. Тя е обособена в зоната около детската площадка до ул. “Козяк“ в Южния парк. Инициативата се реализира съвместно от Столичната община и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ по повод на Националния ден на пътната безопасност – 29 юни.

На площадката за обучение ще могат да се провеждат открити уроци от училища и детски градини. Всеки родител също ще може да заведе детето си и да му покаже как да пресича безопасно, къде да се движи и управлява велосипед, и др. Целта е децата подробно да се запознаят с правилата за движение, както и с техническите средства за организация и регулиране на движението в безопасна среда.

Към този момент площадки за обучение по безопасност на движението има в столични детски градини и училища. Затова Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Столична община обединиха усилия и поставят основата на нова инициатива – повече такива съоръжения да има на обществено достъпни и много посещавани места, за да се насочва вниманието на най-малките към правилата за движение. В същото време Съветът по безопасност на движението на децата в София към Столична община, с председател зам.-кмета Кристиан Кръстев, одобри за финансиране 23 проекта на детски градини и училища на територията на столицата. С тях ще се изградят нови площадки, ще се организират викторини и състезания като част от обучението по пътна безопасност.

Площадката е обособена на площ от около 350 кв. м и е изградена с доброволен труд от служителите на ДАБДП.

 

 

 

29.06.2021