Държавният шампионат за деца и младежи в риск събра над 200 участници от цяла България

 

 

 

Държавният шампионат за деца и младежи в риск събра над 200 участници от цяла България

Психолози от Столичния Превантивен център по проблемите на зависимостите участваха с консултации на място

Държавният шампионат за деца и младежи в риск се организира всяка година – пролет и есен от „Българска спортна федерация за деца и младежи в риск“ (БСФДМР). Инициативата е част от проекта „София – европейска столица на спорта“ под мотото „Спортът – достъпен за всички деца“.

Тази пролет събитието се проведе на 18 април в комплекс „Спортна София 2000“ в столичния парк „Възраждане“. В 37-мото издание на шампионата участваха момчета и момичета от цяла България на възраст между 10 и 18 години. Над 200 младежи се състезаваха в шест спорта: лека атлетика, футбол, бадминтон, тенис на маса, баскетбол и таекуондо.

Медалите за индивидуалните състезатели и купите в отборните дисциплини бяха връчени на специална церемония лично от спортната легенда Стефка Костадинова, златното момиче Ренета Камберова и председателя на БСФДМР – Анатоли Илиев. Събитието уважиха още Белчо Горанов, изпълнителен директор на Български олимпийски комитет и Венцислав Игнатов, председател на Централен Полицейски Таекуон-До Клуб.

В мероприятието взеха участие психолози от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столична община (ПИЦ по ПН – София). Те запознаваха ръководителите на децата с въпроси, свързани с превенцията на рисковото поведение, подходи  за утвърждаване на здравословни навици при тийнейджърите, каквито са спортът, творческите занимания и креативните алтернативи за свободното време. „Всички деца имат нужда от  приятна среда за общуване, позитивни емоции, възможност за себеизразяване и утвърждаване. Държавният шампионат „Спортът – достъпен за всички деца“ дава възможност за  подкрепяща ангажираност и отправна точка за повече солидарност в обществото“, коментира директорът на Столичния превантивен център д-р Цветелина Петкова.

 

 

19.04.2022