Болницата в Панчарево с нова отоплителна инсталация

"През тази зима нямаме никакви проблеми с отоплението. Миналите години много често имаше аварии и течове, а тук постоянно имаме пациенти, които не може да държим на студено" – сподели д-р Андрей Андреев, управител на Общинската болница за долекуване в Панчарево. Температурата в коридорите на лечебното заведение е постоянно около 20 градуса, а в спалните и салона за рехабилитация – 22 – 23 градуса. 

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов и директорът на дирекция "Здравеопазване" д-р Моника Чеуз днес бяха на проверка в болницата. През миналото лято отоплителната инсталация на лечебното заведение беше основно ремонтирана, подменен бе и целият покрив на сградата. Проектът на стойност 500 000 лв. бе финансиран със средства от Общинския приватизационен фонд (СУСОПФ), след решение на СОС.

Подменени бяха всички тръби за топлоподаване – от котела, който се намира в специално помещение в двора на болницата, до последния радиатор в сградата. Тръбната разводка – хоризонтална и вертикална, включва общо близо 10 километра тръби. 

Лечебното заведение разполага с 90 места за пациенти, които провеждат рехабилитация след активно лечение в други болници. За тях се грижат общо 50 души – лекари, рехабилитатори и помощен персонал.

В Панчарево се лекуват предимно хора, претърпели катастрофи, заболявания на опорно-двигателния апарат или на сърдечно-съдовата система (инсулт, инфаркт). Годишната издръжка на болницата е 950 хил. лв. От тях 250 хил. лв. се отпускат от НЗОК, а останалите средства се осигуряват от Столична община.

Според специалистите лечението и рехабилитацията, провеждани в общинската болница са на много добро ниво и пациентите са изписвани от там със значително подобрение на състоянието. "Екипът е много добър, много съм доволна от грижата и рехабилитацията, която ми правят тук" – сподели възрастна пациентка в салона за рехабилитация.

 

19.02.2020