Болница „Майчин дом“ в София въвежда безкръвни операции с робот "Да Винчи"

Кметът Йорданка Фандъкова е част от новоучреденото Болнично настоятелство

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави ръководството на „Майчин дом“ за последователната работа по модернизиране на лечебното заведение през последните години. По думите ѝ историята на болницата е пример за хора, които са имали идеи и ги реализират и такъв е проф. Костов, който е кадър на общинското здравеопазване и пример за успешен мениджър. Кметът Фандъкова благодари на лекарите, които подкрепиха програмите на общината за скрининг. "Заедно с „Майчин дом“ и общинските АГ болници реализираме скринингови програми за превенция" – каза Фандъкова. "По скринингови програми за социално значими заболявания, каквото е ракът на млечната жлеза, за пет години са прегледани около 19 000 жени, а в програмата за миомна болест само тази година – над 300 жени" – посочи Фандъкова.

Роботизирана хирургична система Da Vinci е най-съвременната технология за безкръвни операции в целия свят, като болницата придобива най-новия модел Da Vinci Х. Инвестицията за закупуването му възлиза на стойност 6 000 000 лв. и се финансира съвместно от Майчин дом, Министерството на здравеопазването и Медицински университет – София.

В събитието за представяне на инвестицията и за освещаване на обновената приемна на болницата участва лично Негово Светейшество Патриарх Неофит I. С въвеждането на новата технология „Майчин дом“ учреди Болнично настоятелство с идеална цел в подкрепа на каузата за грижа за майчиното и женско здраве в България. Настоятели в него стават изявени личности, които представляват обществото и го изграждат в българските духовни и обществени ценности: Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, председателят на парламента Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова, издателят и управител на Медийна група – България Венелина Гочева, омбудсманът Мая Манолова и наследникът на царското семейство, инициирало и дарило средствата за изграждане на болницата преди повече от 115 г. – д-р Кубрат Сакскобургготски.

Освен надеждност и оптимална точност операциите с Da Vinci X позволяват много по-прецизна хирургична работа и бързо възстановяване на пациентите. Достъпът се осъществява лапароскопски (без разрез), a интервенцията е бърза и щадяща поради значително по-ниската кръвозагуба. За разлика от операциите от отворен тип роботизираната хирургия позволява по-лесно и бързо възстановяване, като оперираните са в състояние да се върнат към обичайния си начин на живот в рамките на няколко дни след манипулацията.

 

28.06.2019