Близо 340 жени са участвали в първата съвместна кампания на Столичната община за безплатни прегледи на миома

От 1 април 2019 г. започват прегледите по програмите за скрининг на рак на млечната жлеза и на щитовидна жлеза.

"Само за последния месец в трите големи АГ болници в София са били прегледани безплатно 337 жени с миома." Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на резултатите от едномесечната кампания за безплатни прегледи на миомна болест, проведена под егидата на Столична община в трите водещи АГ болници у нас – Държавната университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ и Общинските I САГБАЛ „Св. София“, II САГБАЛ „Шейново“. Ръководителите на трите лечебни заведения се обединиха, че кампанията показва правилния модел, по който да се движи здравеопазването по отношение на превенция, профилактика и лечение на широкоразпространените заболявания. "Подобни кампании скъсяват пътя на пациента към високата експертиза, а уловените навреме заболявания, третирани правилно, облекчават здравната система, спестявайки ѝ усложнения и скъпоструващи интервенции" – подчерта д-р Ивиан Бенишев, директор на дирекция „Медицински дейности“ към Министерството на здравеопазването. 

"За нас превенцията и профилактиката са водещи, а жените заслужават да бъдат информирани и да получават помощ в лечението на едно от най-често срещаните гинекологични заболявания" – заяви кметът Йорданка Фандъкова, като благодари на Министерство на здравеопазването за интереса и изрази увереност, че резултатите от пилотния проект ще послужат за развитие на програми на национално ниво.  

"Безплатните прегледи и дългосрочният ангажимент към профилактиката и превенцията на женското здраве са много специална грижа, която жените заслужват и за която трябва да се говори, особено в женския месец март" – заяви изпълнителният директор на I САГБАЛ „Св. София“ д-р Гергана Коларова като засвидетелства подкрепата на лечебните заведения да участват в подобни инициативи в бъдеще. Интересът към кампанията за прегледи на миома на матката в София показва ясно, че има нужда от национална инициатива, в която жените в страната да се преглеждат безплатно и да бъдат информирани, че миомата може да се лекува и с лекарства, особено ако е диагностицирана навреме. Решението НЗОК да финансира лечението с медикаменти, които спират нарастването на миомите, е било правилно“ – заяви директорът на "Майчин дом" и инициатор на кампанията проф. д-р Иван Костов. Ръководителят на II САГБАЛ „Шейново“ допълни, че голяма част от прегледаните пациентки са дошли с направление за оперативно лечение и пренасочени за медикаментозна терапия, което доказва, че скрининговите прегледи трябва да бъдат утвърдени като модел. 

Кметът Фандъкова напомни, че "Столична община първа подкрепи организиран скрининг на рак на млечната жлеза, като това е 5-та скринингова програма заедно с  изследване на рака на млечната жлеза, на щитовидната жлеза, на простатата и изследване на бял дроб. Целта на всички тези изследвания е превенция, прегледи, информираност на хората и съответно, при необходимост, насочване към специалисти" – добави още тя. От 1 април 2019 г. започват прегледите по програмите за скрининг на рак на млечната жлеза и на щитовидна жлеза. Тази седмица Столичният общински съвет ще разгледа докладите за финансиране, което е в размер на общо 450 хил. лв. 

В настоящите скринингови изследвания се извършват прегледи за преподавателите от общинските образователни институции. В прегледите за рак на млечна жлеза участват общинските многопрофилни болници – Първа, Четвърта, Пета, двете АГ болници, както и Общинската онкологична болница и Националната онкологична болница. Прегледите за щитовидна жлеза ще се извършват в Първа и Пета МБАЛ и 12. ДКЦ.

11.03.2019