Биореактори с водорасли за по-чист въздух и дигитална карта на чешмите в София
 Биореактори с водорасли за по-чист въздух и дигитална карта на чешмите в София

 

Това са решенията за по-зелена София на проектите – финалисти в пилотната инициатива на Столична община „Академия за ВИЗИОНЕРИ“, направление „Екология и градска среда“

Техни автори са младежите Моника, Денис, Петя и Ванеса от "Академията", с ментори арх. Любо Георгиев и Елица Панайотова. Проектите “VODORASL02” и „Stolichna H20” ще бъдат представени на 25 септември в Софийската лаборатория за иновации (Sofia Lab).

На ул. "Сердика" № 1, в младежкото пространство на третия етаж, пред очите на присъстващите ще бъдат сглобени 20 биореактора с микроводорасли. Един биореактор пречиства пространство до 20 кв. м, а за направата му са необходими не повече от 40 лв.  Проектът „VODORASLO2“ е локално решение, подобряващо качеството на въздуха в затворени помещения. Сглобените биореактори ще бъдат предоставени на участниците в събитието и дискусията.

Oще 80 биореактора ще бъдат инсталирани в училища на територията на София до края на септември.

Как работи биореакторът?

Чрез фотосинтеза. Въздухът, съдържащ въглероден диоксид, азотен оксид и серен диоксид, бива пречистен чрез размножаването на водораслите, докато са огрени от слънчева светлина, а постоянната циркулация на водата в устройството пречи на утаяването. Културата от Спирулина използва мръсния въздух като хранителен стимулант, генерирайки кислород и биомаса, която се използва за наторяване на растения.

Желаещите да се включат в сглобяването на биореакторите, дискусии с експерти и интерактивни презентации, е необходимо да попълнят формата за записване:

https://forms.gle/2UAcDQFmM7BAmkLx7

Съгласно наложените противоепидемични мерки местата са ограничени.

Решение за намаляване употребата на пластмаса намира вторият проект от направление „Екология и градска среда“ "Stolichna H2О". В рамките на проекта ще бъде актуализирана дигитална карта на чешмите в София, която ще улесни достъпа на гражданите до питейна вода, като по този начин ще допринесе за ограничаване използването на пластмасови бутилки. Доброволци ще се включат в маркирането на чешмите в София, отбелязвайки тяхното обективно състояние с помощта на онлайн формуляр. Авторите на идеята предвиждат картата да показва и ресторантите, магазините, кафенетата, предлагащи безплатно наливане на вода. Търговските обекти ще бъдат обозначени със стикери, дизайн на художничката Петя Димитрова, участник в "Академията".

Желаещите да се включат като доброволци в маркирането на чешмите могат да го направят чрез попълване на този Google формуляр:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSftismn1XFSuPJpcCyGnOMPFUSK7_uGDcSBXmX2GpZNRPJYrA/viewform

Предметни награди и грамоти, подписани от заместник-кмета на София, Мирослав Боршош, ще получат всички участници.  

Освен демонстрация по сглобяване на биореактори и доброволческа акции по регистриране на чешмите в София, младежите от направление „Екология и градска среда“ са подготвили интересна програма за целия съботен ден, включваща стендъп комедия, дискусии, презентации.

Програма за 25 септември 2021, Sofia Lab, ул. "Сердика" № 1, ет. 3

„Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община финансира общо 7 проекта на млади хора в 5 тематични области: Изкуство, култура, образование и наука, Спорт и здраве, Гражданско и здравно образование, медийна грамотност, Подкрепа на хора в неравностойно положение и Екология и градска среда.

16.09.2021