93 дка от парк „Кукуряк“ в „Овча купел“ са обезпечени с подробен устройствен план

"93 дка от парк „Кукуряк“ в „Овча купел“ вече са обезпечени с подробен устройствен план. Днес Общинският съвет прие плана на първата, по-голяма част, от парка, който ще е с обща площ от 107,5 дка. Паркът е в непосредствена близост до метростанция „Мизия“ и ще обслужва всички съседни квартали." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в своя фейсбук.

"Терените, които от днес са гарантирани за парк, в по-голямата си част са на Българската академия на науките. На съвместни срещи с тях договорихме имотът да се ползва за парк, а общината да изгради обсерватория" – каза също кметът.

При изработването на плана главният архитект на София арх. Здравко Здравков проведе срещи с граждани от района и положи огромни усилия да защити цялата територия. За съжаление, се появиха претенции от частни лица, които искат право на собственост по давност за 6,2 дка върху общински имот.

Кметът на район „Овча купел“ води делата за собственост досега като по искане на гражданите от района и Столична община ще се включи в защитата следващата съдебна инстанция.

Кметът Фандъкова благодари на председателя на Общинския съвет Георги Георгиев, който като юрист, се зае лично да помогне в битката за запазване на тези 6 дка общински имот.

След приключване на съдебните процедури ще може да бъде изготвен плана за парк „Кукуряк“ за оставащата територия.


 

28.06.2023