170 снегопочистващи машини извършват обработки срещу заледяване в София

От тази нощ във връзка с валежите от сняг в София започнаха обработки със смеси срещу заледяване. Работата по снегопочистването започна около 4:00 часа във високите места на Столична община, а след това във всички райони на столицата. На терен са 170 снегогопочистващи машини.

Фирмите, ангажирани със зимното почистване на града, извършват обработки със смеси срещу заледяване, както и избутване на сняг поради обилните валежи. Обработвани са улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, стръмни участъци и мостове, общинска пътна мрежа, както и Южната дъга на "Околовръстен път" и „Самоковско шосе“.

Започна и почистването на основни улици в кварталите в райони като „Лозенец“, „Витоша“, „Овча купел“ и стръмни участъци в „Слатина“. Работи се и в с. Плана, с. Железница, с. Пасарел, с. Бистрица в район „Панчарево“.

Градският транспорт в София се движи навсякъде по обичайните си маршрути. Почистват се и спирките на градския транспорт, както и подходите към подлези и метростанции.

Избутване на сняг се извършва и по основни алеи на градски паркове.

Екипите на Столичен инспекторат са на терен за контрол на дейността на почистващите фирми. Обходи на място се правят и от аварийната дирекция на Столична община.

Извършва се опесъчаване и избутване на сняг на планинските пътища на Природен парк „Витоша“: „Драгалевци" – "Алеко“ и „Бояна" – Златните мостове, където снеговалежите са по-силни и временно пътищата са затворени за движение.

В момента градският транспорт в София се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

Очаква се температурите да се понижат чувствително, ще има и студен вятър, което е възможно да причини образуване на заледявания през следващите дни.

Напомняме на водачите на автомобили да използват превозните средства, оборудвани за движение при зимни условия и да шофират, спазвайки дистанция и със съобразена скорост.
 

21.01.2022