​​​​​​​ Облагородяваме над 80 междублокови пространства тази година, каза кметът Йорданка Фандъкова

Работим по 4 програми в кварталите

"Продължаваме работа по облагородяване на междублокови пространства в различните квартали на София. За последните 3 години (2020 – 2022 г.) са обновени над 100 пространства и са разкрити над 2 100 паркоместа. Тази година планираме облагородяване на общо 85 междублокови пространства." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на работата в кв. “Дружба-1“ заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева.
"Обновяването на междублокови пространства – източници на запрашаване – се извършва по програмата за облагородяване на т.нар. „кални точки“ в София. Това са „кални точки“, на които колите паркират в кварталите, по този начин се увеличават източниците на прах в града. С облагородяването на междублокови пространства се създава подредено място с тротоари, места за паркиране и зеленина.
Усилията ни за инвестиции в кварталите са последователни и целенасочени през последния мандат. Работим по 4 програми в кварталите, – каза също кметът Фандъкова. – Извършваме облагородяване на междублокови пространства, изграждаме и обновяваме тротоари, за което всички районни кметове получиха финансов ресурс, обновяваме и детски площадки, както и квартални градинки по Програма „Зелена София“.
Ролята на районните кметове е подготовка и защита на проекти. Средства винаги се намират. Създаден е управленски модел, който позволява на активните кметове да свършат повече работа" – коментира също кметът Фандъкова.

В район "Искър" са облагородени шест „кални точки“, като в момента се довършва пространството при блок 102 в кв. “Дружба-1“ и предстои да започне седма „кални точки“. Работи се и по програмата за тротоари, като в момента в кв. “Дружба-1“ се изграждат два нови тротоара и осветление. В „Искър“ се обновяват и градинки пред блоковете по Програма „Зелена София“. Тази година 15 квартални градинки ще бъдат с ново озеленяване, а общо досега са обновени 267 пространства.

По Програма „Зелена София“, по която се обновяват квартални малки градинки и зелени площи пред жилищни сгради с участието на гражданите, от 2011 г. до сега са изпълнени над 1 200 обекта, като тази година ще бъдат общо 163.

До края на годината в София ще бъдат обновени над 130 детски площадки в различни квартали на София, за което районните кметове са избрали обектите.

Фотограф: Аделина Ангелова