Фасадата на сградата на Театър „София“ е завършена на 90%, реставрирани са барелефите

Очаква се обновеният Театър „София“ да посрещне актьори и зрители за следващия театрален сезон на 2024 г.

"Продължават строителните дейности по цялостното обновяване на сградата на Театър „София“, което се изпълнява за първи път от построяването му през 1979 г. Покривът е напълно готов, фасадата на сградата е завършена на 90%, реставрирани са барелефите, а в момента се изпълняват подовете, таваните, стените, работи се във фоайето, в камерна сцена, голямата зала. Предвижда се вторият етап от строителните дейности по реконструкцията да приключат през месец март 2024 г. Последният, трети етап, който включва сценичното оборудване, трябва да бъде завършен до края на юли 2024 г. Очаква се, ако техническото оборудване пристигне навреме, за следващия театрален сезон трупата на Театър „София“ да се върне в обновения си дом." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта.

Столичният кмет благодари на директора Ириней Константинов за това, че Театърът не спря дейността си и дори гостува в други градове. "Общинските театри са едни от най-добрите в града и обичани от хората" – посочи също Фандъкова.
С реновирането на сградата Театър „София“ ще бъде най-модерният театър в България – с функционални помещения за работа на актьорите, с удобства, техническо обезпечаване и модерни системи за осветление, вентилация, пожароизвестяване.

Сградата се обновява цялостно. Изпълняват се мерки за енергийна ефективност, които включват поставяне на топлоизолация, модернизация на отоплението, цялостна подмяна на електрическата, ВиК и отоплителна инсталация. Реновират се техническите съоръжения, които са неразривна част от реализацията на театралните постановки, в това число – цялостна модернизация на сценична механизация, озвучаване, осветление и акустична способност на залата.
"Основните предизвикателства в проекта са в това, че се изпълняват най-нови системи в сграда, строена от средата на 70-те години на миналия век, като се запазва визията ѝ такава, каквато е била" – посочи инж. Петър Костов, ръководител на направление „Обществено строителство“ в Столична община.

"Новата сграда ще бъде притегателен център. Надявам се, че с оборудването, което се очаква, ние ще имаме не само най-красивите помещения, но и най-модерно оборудваната, технически издържана сцена" – каза Ириней Константинов, директор на Театъра. По думите му не само се обновява сградата, тя е нов театър.
"Разширяваме и пространствата за култура и театър, – съобщи също кметът Фандъкова. – Това са сцена пред главния вход, сцена „Арена“, артклуб, който се използва за изложби, музика, камерна зала, която ще е с много добра акустика, фоайе и голямата сцена.

В голямата зала се обособяват 6 места за зрители в неравностойно положение. Проектът предвижда и изграждане на товарна рампа с подемна платформа към сценичните джобове, с която съществено ще се улесни доставката и изнасянето на обемисти декори и друг театрален реквизит.

Фотограф: Аделина Ангелова