Фандъкова: „София – световна столица на спорта '2024“ е голямо признание за усилията ни да развиваме възможностите за спорт в града и кауза, която ни обединява

„София световна столица на спорта“ е голямо признание за града ни като общност и за нашите усилия да развиваме възможностите за спорт в града. Това е кауза, която ни обединява. София спечели титлата „Европейска столица на спорта“ за постоянно и е удостоена да бъде „Световна столица на спорта“ заради успешното развитие на масовия спорт в града, благодарение на участието на хиляди граждани, софиянци, и подкрепата на големите спортисти на България – европейски и олимпийски шампиони." Това каза кметът Йорданка Фандъкова при стартиране на инициативата световна столица на спорта.

"През последните 5 години в София се проведоха над 1 380 спортни събития, в които взеха участие над 4.4 млн. души.
Въпреки кризите, през които преминахме през последните години, не сме спирали инвестициите в развитие на спортната инфраструктура в града и в създаване на възможности за спорт" – посочи също столичният кмет.

Официалният старт на инициативата „София – световна столица на спорта“ бе даден тази вечер в присъствието на авторитетни европейски лидери, прочути шампиони и чуждестранни гости. Представители на 10 държави плюс част от шефовете относно европейския масов спорт бяха запознати днес с приоритетите на София като „Световна столица на спорта през 2024 г.“ На събитието присъстваха Джан-Франческо Лупатели – президент и основател на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE, Андрей Ковачев – член на Европейския парламент, Зарица Динкова – министър на туризма, Лилия Иванова – главен секретар на Министерството на младежта и спорта, Анна Петракиева – директор на Природен парк „Витоша“, проф. Лозан Митев – председател на УС на Национална спорта академия „Васил Левски“, Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Сред известните български спортисти бяха Стойка Кръстева, Евгения Раданова, Йоана Илиева, Ренета Камберова, Александра Фейгин, Невяна Владинова, Жасмина Свиленова, Олга Храмова и др.
Джан-Франческо Лупатели обяви, че кметът Йорданка Фандъкова получава признанието да бъде почетен президент на ACES EUROPE за следващите 5 години. „Благодаря на София за това, че бе за пример като европейска столица на спорта. Ние сме едно голяма семейство и при нас най-важното е приемствеността“ – каза Лупатели.

Кметът Фандъкова посочи, че в София изградихме спортни съоръжения със свободен достъп на 184 площадки, над 150 фитнес съоръжения, над 200 тенис маси. В планината Витоша в партньорство с Природен парк „Витоша“ възстановихме и изградихме спортни площадки, обновихме туристическата маркировка, възстановихме 5 заслона, 9 500 метра линейна туристическа мрежа. За последните години изградихме 18 физкултурни салона в училища, реновирахме над 50 физкултурни салона и 12 училищни басейна.
Йорданка Фандъкова информира, че за 2024 г. Календарът на спортните събития на София ще включва над 300 събития.
Олимпийската шампионка Евгения Раданова заяви, че инициативата "София – столица на спорта" даде голям шанс да се развият възможностите за спорт в града, а децата да тренират и да се развиват чрез спорта.

"Спортът е не само здраве, а и превенция, затова изграждането на спортна инфраструктура е изключително важно" – каза Андрей Ковачев.

Утре ще се проведе международна конференция на тема: „Спортната дипломация и интеграционни спортни ценности“, след което гостите ще посетят планината Витоша.
Тази неделя, 1 октомври, ще се проведе „Рънатон 2023“. Състезанието ще е по специално оформено около НДК трасе. Посланици на отборните и щафетни бягания от българска страна са: Милица Мирчева, Шабан Мустафа, Християн Стоянов, Евгени Игнатов, Веселин Цинзов, Красимира Чахова и др. Днес станаха известни окончателните заявки за участие от България – по трасето ще стартират 36 отбора. Общо българите, които ще участват, са 144, всички те преминаха задължителната 6-месечна тренировъчна програма в подготовка за бягането тази неделя.

29.09.2023