Фандъкова приветства участниците в Националната конференция на Българското дружество по детска офталмология

"Иновациите и технологиите днес като че ли правят чудеса, но те са невъзможни без добрите лекари. Грижата за детското зрение е изключително важна задача и тук е ролята на институциите и лекарските организации.

Столичната община в партньорство с екипа на проф. Оскар реализира пилотен проект за детското очно здраве, който в последствие развихме в Общинска програма." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствието си към лекари и специалисти в Националната конференция на Българското дружество по детска офталмология и невроофталмология и офталмогенетика.

Кметът благодари за личната активна позиция на д-р Александър Оскар.

"През изминалите 5 години организирахме безплатни очни прегледи на деца в предучилищна и ранна училища възраст. Бяха прегледани над 5000 деца от столични общински училища. При повече от 10% от тях се установи нуждата от допълнителни изследвания и/или лечение, но при ранно диагностициране случаите с малките пациенти имат добро развитие и щастлив край" – посочи кметът.

Фандъкова обърна внимание на работата по превенция, която се реализира в София благодарение на партньорството с добрите лекари. "Направеният скрининг е един малък, но успешен модел за общественозначим за здравето на децата проект. Когато има партньорство, този модел може да се развие в национален мащаб" – заяви също кметът на София.

По инициатива на кмета Фандъкова е разработена програма, която предстои да започне и да се изпълнява в рамките на учебната година. Столичната община, съвместно с Българското дружество по Детска офталмология, Невроофталмология и Офталмогенетика ще организира прегледи на всички деца от първи клас в общинските училища в София. Прегледите ще се осъществяват на място в училищата от лекари, определени от Българското дружество и Очната клиника на „Александровска болница“. За изпълнение на Програмата от бюджета на Столична община са предвидени 30 000 лева. Програмата бе одобрена и от Столичния общински съвет.

12.11.2022