Фандъкова: През 2023 г. Столична община ще работи по изграждане и реконструкция на девет булеварда и над 10 улици

"През 2023 г. продължаваме работа по три от булевардите от миналата година и започваме работа по още шест ключови булеварда, както и по над 10 улици в различни квартали на града." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на ул. “Кукуш“ в район „Илинден“ заедно със зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов и районния кмет Иван Божилов.

"През тази година ще се изграждат и основно ремонтират важни улици в квартали като „Витоша ВЕЦ – Симеоново“ и „Манастирски ливади“. Продължаваме и реконструкцията на трамвайния релсов път по бул. “Цар Борис Трети“ и ще започне реконструкцията на бул. “Ал. Стамболийски“ заедно с релсовия път" – посочи също кметът Фандъкова.

"Стратегическите обекти за 2023 г., които са най-важни за целия град, са пробивите на бул. “Тодор Каблешков“ и на „Филип Кутев“. Тези два пробива ще осигурят връзката между бул. “България“ и бул. “Симеоновско шосе“ на Третия градски ринг. Други важни обекти са връзките със Северна скоростна тангента и "Околовръстен път" като бул. “Ломско шосе“, чието изграждане на разширение продължава, на бул. “Рожен“ и на надлез при "Бакърена фабрика". Заедно с метрото това са най-важните ни обекти за 2023 г." – каза също кметът на София.

"През 2022 г. Столичната община работи по пет ключови булеварда и 12 улици в различни квартали на града, както и по трите проекта по ОП „Региони в растеж“.

Ремонтът на улиците “Кукуш“ и „Щросмайер“ в район „Илинден“ ще продължи през тази година. В участъка от ул. “Кукуш“, който бе ремонтиран през миналата година, ще се положи износващия пласт асфалт при подходящи метеорологични условия.

През тази година продължава и реконструкцията на тунела на бул. “Царица Йоанна“ в „Люлин“. Към момента той се изпълнява по план. Обектът трябва да приключи до края на февруари, ако не се спази този срок, са заложени санкции за забава" – заяви кметът Фандъкова.

По думите на Фандъкова през 2023 година ще работим със стария бюджет от 2022 г. – в тези рамки и с осигуреното финансиране за най-ключовите обекти, тъй като държавата няма приет бюджет и съответно общината няма бюджет.

"Навсякъде, където се ремонтира, се стараем да не затрудняваме движението, – каза инж. Джоргов. – Ул. “Кукуш“, тъй като е в жилищен квартал и индустриална зона, е разделена на пет подетапа с цел да облекчим придвижването" – уточни инж. Джоргов.

"По линия на текущия ремонт въпреки кризата и инфлацията през миналата година изпълнихме работа по пътните платна и по тротоарите в обем и количества, сравними с 2021 г. За 2023 г. залагаме за изграждане и основен ремонт тротоари във всички райони на града. Надяваме се, че през тази година цените на строителните материали ще се успокоят, което ще ни позволи да бъде изградена и ремонтирана повече пътна инфраструктура" – каза също инж. Джоргов. По думите му работим с финансиране от бюджета на Столична община, както и с европейски средства и заем от ЕИБ.

Фотограф: Аделина Ангелова


 

04.01.2023