Фандъкова: Общо в 70 училища и 77 детски градини в София се извършват основни и текущи ремонти

"Общо в 70 училища и 77 детски градини в София се извършват основни и текущи ремонти. В по-голямата част от тях дейностите ще приключат до 15 септември. В общо 6 училища, в които се изпълнява енергийно обновяване, заедно с 2. СУ „Акад. Емилиян Станев“, работата ще продължи и след първия учебен ден, без да се пречи на учебния процес." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на санирането на 2. СУ в район „Витоша“ заедно с районния кмет инж. Теодор Петков.

Директорите на училищата и районните кметове имат задача да създадат организация за протичане на учебния процес, посочи също кметът Фандъкова.
2. СУ „Акад. Емилиян Станев“ е най-голямото учебно заведение на територията на района. Изпълняват се мерки за енергийна ефективност, полага се външна топлоизолация по стени, топлоизалация и хидроизолация по покриви. Средствата са осигурени от Oбщинската агенция за приватизация.

Кметът Фандъкова заяви, че инвестициите в енергийно обновяване на училища са точно толкова важни, колкото и инвестициите в строителство на детски градини и училища. Децата на София заслужават да учат в добра среда, а инвестициите в енергийна ефективност са ключови не само заради работата ни по превенция на климатичните промени, а защото спестяват средства на училищата и детските градини. Тези средства остават в училищата и детските градини, посочи също кметът Фандъкова.

Кметът на Витоша инж. Теодор Петков благодари на г-жа Фандъкова за взетото управленско решение и подкрепата да бъдат отпуснати средства за енергийна ефективност на училището. Заедно с това училище всички образователни институции на територията на района вече ще бъдат санирани, посочи районният кмет.
В район "Витоша" това лято е направена и цялостна подмяна на отоплителната инсталация на 5. ОУ „Иван Вазов“. Започна и изграждането на ново основно училище с детска градина в кв. „Манастирски ливади-запад“.

Директорът на 2. СУ г-жа Елеонора Лилова информира кметa Фандъкова за извършването със собствени средства на разширение на училищната библиотеката.
Училищата, в които се извършват мерки за енергийна ефективност и строителни работи продължават след 15 септември, са 28. СУ „Алеко Константинов“, 48. ОУ „Йосиф Ковачев“, 7. СУ „Свети Седмочисленици“, 12. СУ „Цар Иван Асен II“, 8. СУ „Васил Левски“.

Фотограф: Аделина Ангелова