Фандъкова: На прага на новата учебна година са готови три нови сгради на детски градини

"На старта на новата учебна година са готови три сгради – две детски градини и ясла. Те са в районите „Витоша“, „Връбница“ и „Красно село“. В момента строим 22 нови сгради на детски градини и ясли, като една от тях е 190. детска градина в район „Студентски“. Тя е за 15 групи и се очаква за Коледа да посрещне 250 деца." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта на място заедно с районния кмет Петко Горанов.

Детската градина в район "Студентски" е част от програмата на кмета Фандъкова за строителство на нови детски градини. В момента е в ход изготвянето на образец Акт 15 и се очакваме до края на октомври да има и Акт 16. С тази детска градина се очаква да бъде преодолян недостигът на места за деца на възраст между 3 и 6 години.

"Новата сграда на детската градина е в кв. "Малинова долина". Тя разполага с просторни занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, детски площадки за всяка група, спортна площадка на открито, плувен басейн и опитно поле на двора за отглеждане на билки и подправки. Много деца ще започнат своя образователен път оттук, надяваме се за Коледа детската градина да посрещне децата" – каза кметът на район „Студентски“ Петко Горанов. "Да края на годината се предвижда да бъдат завършени общо 10 нови сгради на детски градини" – заяви кметът на София Фандъкова.

Кметът Фандъкова посочи също, че ако бюджетът на общината за 2023 г. не бъде приет от Столичния общински съвет ще има проблем с осигуряване на финансиране на новите групи, където се очаква да бъдат приети 2 200 деца. Заедно с очакваните нови детски градини се откриват нови 85 групи, за които трябва да се осигури финансиране. Това са средства за разходи за отопление, осветление, заплати на персонал и учители. Въпреки че сме изпълнили строителството, няма да можем да приемем деца. Надявам се, че политическите групи ще оценят какво означава да няма бюджет София. Защото бюджетът е на всички райони, на града, той не е бюджет на Фандъкова, подчерта също столичният кмет.