Фандъкова: Инвестираме близо 6 млн. лв. за ново оборудване и модернизиране на общинските болници и поликлиники

"В модернизация на общинските болници инвестираме общо 5,6 млн. лв. тази година. Втора МБАЛ е една от общинските болници, в които насочихме инвестиции в ново апаратура." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на нов скенер във Втора МБАЛ заедно със зам.-кмета по здравеопазване Дончо Барбалов.

"Новият скенер във Втора МБАЛ е 64-срезов скенер. Апаратът позволява надграждане на досега предлаганите услуги. Подобрява диагностиката и позволява по-добро обслужване както на сърдечносъдови, така и на мозъчни заболявания" – каза д-р Илиева, директор на „Образна диагностика“ във Втора МБАЛ.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова "Втора МБАЛ е общинска болница, която има добри резултати в няколко специалности: инвазивната кардиология, неврология, гастроентерологията. Болницата имаше много важна роля по време на пандемията от ковид, където заедно с другите общински болници в София помогна да преминем през кризата.
През годините работихме с всички общински болници да развият различни специалности и да насочим инвестиции. За последните години инвестирахме 42 млн. лв. в модернизиране и закупуване на нова медицинска техника и апаратура. Допълнително осигуряваме 10 млн. лв. годишно от бюджета на общината за медицински дейности, които не попадат в обхвата на здравното осигуряване, – посочочи също Фандъкова. – Общинските болници имат своето място в системата на здравеопазването, те имат важна социална роля" – каза също столичният кмет.

"С подкрепата на общината Втора МБАЛ кандидатства за финансиране на нова апаратура за инвазивната кардиология. Сред новите апарати, за които ще обявим процедура, са – ехокардиограф, доплер, микробиологичен апарат" – съобщи доц. Узунов, директор на Втора МБАЛ.

"Надявам се да надградим силните страни на болницата, новият кмет на града да продължи работата за развитие на общинските лечебни заведения" – заяви също Йорданка Фандъкова.

Тази година инвестиции са направени в Първа МБАЛ "Св. Йоан Кръстител", Втора МБАЛ – София, МБАЛ „Княгиня Клементина“, СБАЛОЗ "Проф. д-р Марин Мушмов" и Първа АГ „Света София“.
Средства ще бъдат инвестирани и в закупуването на четири модерни рентгенови апарата за три ДКЦ-та. Всяка година в тях се правят средно между 9 хил. и 12 хил. рентгенови снимки.
В МБАЛ "Княгиня Клементина" ще бъде закупена видеобронхоскопска система от най-ново поколение, която дава възможност за откриване на злокачествени заболявания на белите дробове в ранен стадий.
Предвидени са инвестиции и за ремонт на сградния фонд на общинските лечебни заведения като обновяване на фасадата на Втора градска болница, както и ремонт на втората родилна зала в общинска АГ болница "Св. София".

Фотограф: Аделина Ангелова