Фандъкова: Изграждаме 22 нови сгради на детски градини в различни райони на София

Предстои въвеждане в експлоатация на 4 нови детски градини и ясли

 

"На финала е строителството на новата сграда за детска градина „Зорница“ в с. Мрамор, район „Връбница“. Започва доставянето на оборудване и обзавеждане за две нови групи – яслена и градинска, които ще бъдат включени в предстоящото класиране за прием на деца тази година. Това е една от 22-те нови сгради на детски градини, които в момента изграждаме в София по програмата ми за строителство на детски градини и ясли в София" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта.

"За първи път в детската градина в с. Мрамор ще бъде разкрита и яслена група, а с новата сграда тя ще има общо 6 групи. Детската градина ще има и физкултурен салон и самостоятелна кухня, каквито досега нямаше. Направено е саниране на съществуващите сгради, отоплението се извършва на пелети, соларни панели осигуряват захранване с топла вода. Това са важни инвестиции за образованието и за подобряване на качеството на въздуха" – каза също кметът Фандъкова. Район „Връбница“ е един от активните в програмата на Столична община за подмяна на печките на дърва и въглища с нови екологични уреди.

"В с. Мрамор през последните години Столична община е инвестирала в обновяването на тротоари, изграждане на физкултурен салон към училището и спортни площадки. Това са реалните резултати от цялата ми политика за инвестиции в районите. Често чувам, че не се инвестира в крайните квартали. Направените инвестиции показват обновяването, промяната на населените места и средата на живот, което постигаме с много работа" – каза също столичният кмет Фандъкова.

По програмата на кмета на София за строителство на нови детски градини се очаква да започне въвеждане в експлоатация на нови 4 детски градини и ясли в различни райони на София.

По думите на кмета Фандъкова "всички районни кметове участват в изпълнението на програмата за увеличение на места в детските градини и преодоляване на недостига при децата между 3 и 6 години. Кметът на Връбница Младенов се включи в програмата и изпълнява обекта в срок, предстои да започне изграждането на още една детска градина в кв. “Обеля“, където изкупихме терен, за да може да започне строителство на новата сграда.

Надявам се всички районни кметове да бъдат активни и да работят сериозно при изпълнението на проектите, които се изграждат в момента, за да може до края на годината да отворим максимално много места за прием на децата. В 15 столични района вече е преодолян недостигът на места за децата между 3 и 6 години, което е възрастта за подготовка на децата за училище" – подчерта също кметът Фандъкова.

"Остава недостигът на места в районите „Витоша“, „Триадица“, „Красно село“, където се надяваме кметовете на райони, които са възложители на обектите, да бъдат активни" – посочи също кметът на София.

На проверката присъстваха зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов и кметът на район „Връбница“ Младен Младенов.

 

Фотограф: Аделина Ангелова