Фандъкова: Започва изграждането на многоетажен паркинг до пазар "Ситняково"

„Започваме изграждането на нов многоетажен надземен паркинг, до пазар „Ситняково“, в район „Слатина“.  Проектът предвижда места за 160 автомобила, зала за събития, както и спортен комплекс с две фитнес зали и спортна площадка на покрива на съоръжението“ – това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на строителната площадка днес и припомни, че проектът е широко обсъждан с гражданите от квартала. Площадката, на която се изгражда съоръжението, и към момента се ползва като паркинг за 40 автомобила. Съоръжението ще отговаря на всички съвременни изисквания за екосъбразност и екологична устойчивост, като се предвидени и 16 паркоместа със зарядни станции за електромобили.  

Паркингът е част от програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова за инвестиции в кварталите и за решаване на проблема с паркиране в града.
Изграждането на съоръжението ще се финансира със средства на „Пазари Изток“, както и с дългосрочен инвестиционен кредит, предоставен от Фонд за устойчиви градове. Кметът на София Фандъкова благодари на изпълнителния директор на Фонда Надя Данкинова за финансовата подкрепа на проекта. „Заедно  разработихме успешен управленски модел за финансиране на градски проекти. Така изградихме „Женския пазар“, Парк „Възраждане“, Аквапарка, Спортния комплекс „Спортна София“ – припомни още тя.

„Над 500 са новите паркоместа, които осигуряваме със строителството на паркинги в районите „Слатина“ и „Надежда“. Строителството на този в „Надежда“ върви с бързи темпове. Предизвикателствата с паркоместата в София са големи, но тяхното решение е с осигуряване на терени, градоустройствени процедури, осигуряване на финансиране за проектите. Основната ни задача е хората, които живеят наоколо, да имат възможност да паркират автомобилите в новото модерно съоръжение. По този начин освобождаваме улиците от коли и създаваме повече пространство за пешеходците, за да може и градът да диша по-свободно“ – коментира председателят на градския парламент и основен двигател за реализацията на програмата за паркинги в кварталите Георги Георгиев.

На събитието присъстваха изпълнителният  директор на Фонд за устойчиви градове Надя Данкинова, кметът на район „Слатина“ Георги Илиев, изпълнителният директор на "Пазари Изток" ЕАД Даниела Стойнева и общински съветници.
През последните години заедно с метрото са изградени 7 буферни паркинга на станции на метрото с около 3 200 паркоместа. Това са паркингите на бул. „Цариградско шосе“, бул. „Ломско шосе“, бул. „Черни връх“, бул. „Ал. Малинов“, бул. „Драган Цанков“ при Националния стадион „Васил Левски“, "Околовръстния път" между „Овча купел“ и „Горна баня“ и на ул. „Централна“ в ж.к. „Овча купел“ 2.
Буферни паркинги са предвидени и на двата нови участъка – в кв. “ Левски“ при станцията "Бул. „Ген. Владимир Вазов“, който ще е с капацитет около 160 места, и на МС „Цариградско шосе“ с общо 230 места.