Фандъкова: Две нови детски градини започват да приемат деца в 18 групи

 

"Въведени в експлоатация са две нови детски градини – 131. ДГ в „Триадица“ и 122. ДГ в „Люлин“. Детската градина №131 в „Манастирски ливади-изток“ е първата в квартала и ще приеме деца в 8 групи – две яслени и 6 градински, а тази в „Люлин“ – в 10 групи." Това обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на новопостроената сграда в „Манастирски ливади-изток“ заедно със зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов.

Родителите ще могат да направят кандидатури на децата си от 3 януари 2023 г. до 13 януари 2023 г. Този ден ще се извърши и класирането. След това в двуседмичен срок родителите ще могат да запишат децата си.

В 131. детска градина в „Манастирски ливади-изток“ са изградени отделни музикален и физкултурен салон, басейн и детски площадки в просторен двор. В момента директорът на детското заведение набира персонал.

Тази година общо 11 нови сгради на детски градини и разширения са въведени в експлоатация, информира също Йорданка Фандъкова. Очаква се още 4 новопостроени сгради да бъдат въведени в експлоатация. Те са в районите „Красно село“, „Триадица“, „Панчарево“ и „Витоша“.

В момента продължава строителството на 19 сгради на детски градини в различни райони като „Студентски“, „Надежда“, „Връбница“, „Красна поляна“, „Оборище“, „Люлин“, „Лозенец“, „Овча купел“.

"Програмата за строителство на детски градини, приета от Столичния общински съвет, засяга възрастта на децата между 3 и 6 години. Целта е да се осигурят места за деца в предучилищна възраст. Вече в 15 района на столицата това е постигнато" – посочи също кметът Фандъкова.

"Районните кметове работят, някъде има забавяне, задачата е обща и се надяваме другата година да бъдат завършени започнатите обекти" – посочи също кметът на София.

За други 14 детски градини се подготвят проекти.

С покачването на цените на строителните материали започнаха исканията от строителните фирми за индексация на цените, което доведе до забавяне на изпълнението в някои райони. През миналата седмица Общинския съвет прие предложението ни за индексация на договорите за строителство с до 15% от стойността на СМР дейностите. Това ограничение отговаря както на лимита на средствата, с които разполагаме, така и на правилата, които въведоха управляващите органи по оперативните програми на ЕК.

 

Снимки: Аделина Ангелова 

20.12.2022