Фандъкова: В най-големия район на София успяхме да решим проблема с недостига на места в детските градини и ясли

"В най-големия район в София „Люлин“ успяхме да решим проблема с недостига на места не само в детските градини, но и в детските ясли. Благодарение на съвместната ни работа с кмета на района за този мандат изградихме 3 нови сгради на детски градини и една самостоятелна детска ясла. В 15 района на Столична община, в които районните кметове положиха усилия да изпълнят детските градини по програмата за строителство, недостигът за деца над 3-годишна възраст е преодолян." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на новоизградената 10-групна детска градина в „Люлин“.

Целта на програмата за строителство на детски градини и ясли на кмета на София Йорданка Фандъкова е да се осигурят места за децата над 3 години. "Повечето районни кметове реализираха моята програма за строителство и изграждане на детски градини и ясли, но за съжаление, не всички успяха" – каза още Фандъкова.

"Детската градина в „Люлин“ се намира в Трети микрорайон. Тя е за две яслени и осем градински групи, разполага с физкултурен салон, нова кухня, детски площадки в двора. Очаква се преди 15 септември тя да бъде въведена в експлоатация, да се назначи персонал и реално до края на годината да започне да функционира" – посочи също столичният кмет. Предстои да бъдат обявени и местата за прием на деца в детското заведение.

Детската градина е изградена след последователни усилия на кмета Фандъкова и кмета на район "Люлин" да бъде освободена от несвойствени дейности старата сграда, която е била с азбестови панели. В нея са били настанени социални и данъчни служби. Изграждането на детската градина започва изцяло наново. Инвестицията е около 3.4 млн. лева. "В най-трудните кризисни години успяхме да осигурим строителството и съгласно решението на Столичен общински съвет – 15% индексиране" – каза кметът на "Люлин" Милко Младенов.

Кметът Фандъкова посочи, че "общо 21 детски градини в София са в процес на строителство. Пет сгради са завършени и предстои въвеждането им в експлоатация. Други 10 се очаква да приключат до края на годината.

За 11 детски градини са подготвени проекти. Оставяме както 130 построени детски градини, така и възможности за ново строителство. Икономиката на София се развива, в града има най-големи възможности за хората за работа и за младите семейства, затова е важно да оставим и проекти за строителство на нови детски градини" – посочи също столичният кмет.