Фандъкова: Банята в „Овча купел“ е третата сграда на стара софийска баня, която ще върне своето великолепие


"Банята в „Овча купел“ е третата сграда на знакова софийска баня, културна ценност, която ще върне своето великолепие. След Централна минерална баня, която възстановихме и отворихме за музей за история на София, банята в Банкя, която напълно реставрирахме и възстановихме и от началото на годината са посетили 28 хил. души, реставрираме и банята в „Овча купел“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителните работи на банята в „Овча купел“ заедно със заместник-кмета инж. Ангел Джоргов и зам.-директора на Регионалния исторически музей – София инж. Борис Чилев.

"Банята в „Овча купел“ не беше общинска, но след като поискахме и получихме тази сграда, започнахме работа по проекта за възстановяване, – посочи столичният кмет. – Извършва се реставрация на сградата на минералната баня като рекреативен център с използване на минералната вода. Ще се съхрани архитектурната стойност на културната ценност, която от 30 години тънеше в разруха. На покрива дори имаше дървета, чиято коренова система стигаше до първи етаж.
Проектите за сградата бяха съгласувани с Националния институт за паметници на културата. Пролетта на тази година започнаха и дейности по възстановяване. В хода на работата се установи, че конструкцията трябва да бъде допълнително заздравена" – информира също столичният кмет.

Предвижда се до края на тази година да бъде завършена работата по фасадата на сградата, покрива, както и подпокривните нива. Ще продължи и работа по първите нива, където ще бъде възстановена функцията на банята с използването на минералната вода. В подпокривните нива ще се разполагат лаборатории и зали по съвместен проект с 12 партньора от водещи университети и институти на БАН.
Кметът Фандъкова посочи също, че за последните 10 години възстановихме знакови културни ценности, инвестирахме в проучванията на редица археологически обекти – Западната порта на Сердика, Триъгълната кула на крепостната стена, разкрихме подземен музей под базиликата „Св. София“ и укрепихме самия храм. Културно-историческо наследство, което разкрихме и възстановихме, привлича туристи.

Проектът за банята в „Овча купел“ се изпълнява по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", като собственият принос на Столична общината е 4,6 млн. лева, а безвъзмездна финансова помощ  – 3,3 млн. лв.

Фотограф: Аделина Ангелова