Столичното метро ще получи 8 нови влака

С тях ще се намалят интервалите на движение по Първа и Втора линия

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова днес, 13 юли, бе подписан договор за доставка на нови 8 метровлака. Документът подписаха изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев и Зденек Свата – член на Съвета на директорите на „Шкода“, Чехия. На събитието присъства и Негово превъзходителство посланикът на Чехия Лукаш Кауцки, както и зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

"За мен като кмет метрото винаги е било стратегически проект, най-успешният транспортен и екологичен проект на София, и правим всичко възможно да продължи неговото развитие" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ "получихме голяма подкрепа и доверие от Европейската комисия, комисарят по бюджет и администрация Йоханес Хан нарече софийското метро проект за пример. За 15 години построихме 80% от действащото метрото в София и продължаваме. Подготвихме проекти, с които продължава неговото развитие – тази година трябва да започнем и изграждане на 6 км през район „Слатина“. Подготвихме плана за разширение на метрото през „Люлин“ с две нови метростанции до "Околовръстния път", както трасето през кв. „Витоша“ до "Студентски град" от 4 км и участъка от Бизнес парка до "Околовръстния път" от 2 км.
Днес подписваме договор за доставка на 8 нови влака за Първа и Втора линия. Новите влакове ще бъдат доставени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати – „Шкода“ – каза също столичният кмет.

"Поставихме високи изисквания при избора на доставчик и този проект ще бъде тест за нашите съвместни дейности" – посочи проф. инж. Братоев.
Новите метровлакове ще позволят да се намалят интервалите за движение по линии 1 и 2 на софийското метро. Предвижда се доставката на новите влакове да съвпадне с въвеждането в експлоатация на метростанцията между „Сливница“ и „Обеля“, която се очаква да започне да се изгражда през август 2023 г. и ще приключи за три години.

"Изключително важно за новите влакчета е, че те са проектирани така, че да намаляват използването на електрическа енергия, чрез т.нар. "рекуперация" – каза Зденек Свата – член на Съвета на директорите на „Шкода“.
Метровлаковете ще могат да се движат заедно със съществуващите по линии Първа, Втора и Четвърта. Салоните на вагоните ще са с климатична система, ще има и система за видеонаблюдение. Влаковете ще бъдат оборудвани със система за автоматична локомотивна сигнализация с автоматично регулиране на скоростта. Видът на задвижване ще бъде изпълнен от тягови трифазни асинхронни двигатели. Електрическото спиране ще бъде рекуперативно, с възможност за връщане на ел. енергия в захранващата мрежа при движение по инерция или в спирачен режим. Системата за управление ще бъде изпълнена чрез микропроцесорен командоконтролер.

Стойността  на влаковете, съгласно проведената открита обществена поръчка, възлиза на 68,5 млн. евро. Проектът е предложен за включване за финансиране по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.
 

Фотограф: Денис Христов