Столичната община подготвя дигитална платформа с информация за инженерната инфраструктура в София

"Работим за подготовката на дигитална платформа, в която ще съберем всички данни за подземната инженерна инфраструктура от експлотационните дружества на територията на Столична община. Целта е данните да бъдат визуализирани през платформа „ГИС – София“ или приложението http://www.isofmap.bg/ , което ще развие електронните услуги, предоставяни от Столичната община." Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков на работна среща с Камарата на строителите в България. На срещата присъства и заместник-кметът по направление „Обществено строителство“ Иван Матов. От Камарата присъстваха представители на Управителния съвет на браншовата организация.

Събирането на информацията се извършва от експлотационните дружества като „Софийска вода“, „Електрохолд“, „Овъргаз“ и „Топлофикация“ и това ще обезпечи необходимите данни, които да бъдат визуализирани в електронната платформа. Тя ще бъде достъпна за ползване от предприемачи, възложители и инвеститори, които имат нужда да установят каква подземна инфраструктура е налична в близост до техния имот.
Събирането на едно място и наличието на електронен достъп на тази информация е изключително полезно предвид липсата на подземен кадастър, коментираха от Камарата на строителите в България.

По думите на главния архитект на София системата няма да замести изходните данни за проектиране, но ще даде добра информация за подпомагане на инвестиционния процес. Предвиждаме да направим платформата в рамките на следващите два месеца. Предстои съвместно с експлоатационните дружества да подготвим нужната информация, която да бъде в обществено достъпната дигитална платформа.

На срещата бяха поставени и въпроси относно Проекта за бюджет на Столичната община, индексациите в строителството, както и използването на ФИДИК в договорите. Заместник-кметът Иван Матов изрази позиция, че ФИДИК има балансирано отношение между възложител и изпълнител и може да бъде разгледано като възможност за работа. От Строителната камара посочиха, че са стартирали промяна в нормативната база и искат да приложат т.нар. „Зелена книга“ на ФИДИК, заяви инж. Любомир Качамаков, зам.-председател на КСБ.

КСБ се интересуваха от проекти в областта на енергийната ефективност на обществени сгради, както и инфраструктурни обекти в районите.

В рамките на работната среща бе обсъден и въпросът за дигитализиране на издаването на разрешението за строеж, по което Столична община работи. За да се подпомогне процеса, арх. Здравков предложи да се направи тестови период с няколко проекта по предложение на КСБ, които да бъдат предадени в електронна среда. Целта е да проверим в реална среда как се извършва процесът по съгласуване, за да установим дали този процес ще заработи, и какви са проблемите при неговото бъдещо прилагане, посочи също арх. Здравков. Този подход ще даде положителни резултати при последващите наложителни законови промени, коментираха и от строителния бранш. Дигитализирането на процеса в инвестиционното проектиране за издавене на разрешение за строеж в дигитална среда е изключително важно и очаквано от всички участници в строително-инвестиционния процес.

 

 

13.02.2024