Световната лига по хипертония отличи ученици от две столични училища


Кардиологът доц. Красимира Христова и Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ на Столична община, наградиха малчуганите

В Световния ден на хипертонията кардиологът доц. Красимира Христова, член на борда на директорите на Световната лига по хипертония и директор на регионалния офис за Източна Европа, заедно с Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ на Столична община, наградиха ученици от 125. СУ „Боян Пенев“ в ж.к. "Младост-1".

Дипломи получиха и учениците от 3. и 4. клас от 69. СУ „Димитър Маринов“ в кв. "Дружба-1". Малчуганите бяха отличени за участието си в Годишната програма за детско изкуство на Световната лига по хипертонията.

 

Децата от двете столични училища са на възраст 8 и 10 години и се включиха в конкурса с рисунки на тема: "Превенция на хипертония, инсулт и сърдечно-съдови заболявания чрез здравословен начин на живот". Рисунките изобразяват поддържане на здравословно кръвно налягане, включително физическа активност, по-малко време пред екрана и здравословна диета с плодове, зеленчуци и зърнени храни.

„Щастлива съм, че за четвърта година български деца заедно с деца от цял свят участват в инициативата на Световната лига по хипертония, която насърчава следването на здравословни навици сред подрастващите. Артериалната хипертония е социално значимо заболяване и за превенцията му са необходими усилията на цялото общество. Възпитаването на навици за здравословен живот, хранене и спорт е само началото, което децата изобразяват в своите рисунки“ – каза доц. Красимира Христова, която е и основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията.

Програмата Children's Art Program за детско изкуство на Световната лига по хипертония има за цел да осигури по-голяма осведоменост за заболяването артериална хипертония сред младите. Да ги информира за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане.

Учениците от двете столични столични училища получиха специален сертификат с надпис „Награда Едуард Рочела за отлични постижения в изкуството за информираност за хипертонията“.