Проф. Кантарджиев консултира общинските детски ясли и градини за заразните и сезонни инфекции

 

Летните инфекции и заразите, разпространявани чрез ухапване от кърлежи и комари, бяха тема на поредната среща на епидемиолога проф.
Тодор Кантарджиев с директорите на общинските самостоятелни детски ясли и градини. Срещата беше водена от зам.-кмета по направление финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.
Здравният консултант на Столична община напомни, че през топлите месеци на годината храни от животински произход не бива да се държат извън хладилника повече от 3 – 4 часа, за да се избегне опасността от салмонелоза и други чревни инфекции.
​​​​​​​Острите инфекциозни заболявания, причинени от салмонела или стафилококи, обикновено се изявяват чрез висока температура и стомашно разстройство.
​​​​​​​Професорът даде насоки за лечението при подобни състояния и мерките, които трябва да се вземат в детските заведения в такиви случаи.

Срещу "инфекциите на мръсните ръце" най-добрата мярка е редовното измиване със сапун, както и употребата на мокри кърпи, напоени с хлорхексидин (а не със спирт).

"Предпазването от ухапване от кърлежи става най-лесно, като не се допуска децата да газят тревните площи, – каза още проф. Кантарджиев. – За да е ефективно пръскането на зелените площи с препарати срещу кърлежи, е необходимо поне 5 дни след пръскането времето да е сухо и да не вали. За съжаление, последните 2 месеца са много дъждовни и тази мярка не може да проработи, въпреки усилията на общината " – допълни епидемиологът.

След всяко излизане в парка или градинката децата трябва да бъдат преглеждани внимателно за кърлежи. Професорът посъветва и какви антибиотици е добре да се вземат бързо и еднократно, за да се избегне евентуалното заболяване от лаймска болест.