Получихме одобрение на проекта ни за строителство на нови 8 детски градини по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи кметът Фандъкова

"Получихме одобрение на проекта, който подготвихме за строителство на нови 8 детски градини с финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Така оставям на следващия кмет осигурени и гарантирани 27 млн. лв. за строителството на детски градини – 2 в „Красно село“ за 11 групи и по една в „Оборище“ (8 групи), „Младост“ (12 групи), кв. „Обеля“ (12 групи), в „Слатина“ (4 групи), в район „Искър“ (4 групи) и в район „Красна поляна“ (8 групи)." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при стартирането на изграждането на нова сграда за детска градина в ж.к. “Дружба“ за шест групи. На символичната първа копка присъстваха и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, кметът на района Ивайло Цеков, общински съветници.

"Започнахме строителството на 6-ата нова сграда на детска градина в район „Искър“. Благодарение на активната работа на кмета на района Ивайло Цеков и с разкритите 20 нови групи в градините в „Дружба“ вече няма недостиг на места за децата от 3 до 6 години, в градинските групи" – посочи също кметът Фандъкова. По думите ѝ "със строителството и на тази втора нова сграда на детска градина в район „Искър“ се очаква да бъде преодолян и недостигът на места и при най-малките в яслените групи.

Продължаваме работа за осигуряване на места за децата в яслена възраст, като районът ще може да осигурява места за деца и от съседните райони. Благодаря за активната работа за „Дружба“ и на общинския съветник от района Лорита Радева. С нейна помощ успяхме да придобием и защитим терена за детска градина, чието строителство започваме днес" – каза също столичният кмет.

Кметовете на райони имат ключова роля за строителството на детски градини – това е дейност, която почти напълно децентрализирахме като предоставяме всички средства директно на кметовете на райони, които провеждат избора на строителите и контролират дейността им.
Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев каза, че "Програмата на кмета Фандъкова за строителство на детски градини, която одобрихме в Съвета в началото на мандата, се изпълнява, въпреки липсата на финансова подкрепа от страна на държавата през последните две години. Който районен кмет не се е справил с процедурите, той не е успял да построи градини." По думите му за сравнение в район „Искър“ са разкрити 20 нови групи в детски градини и предстои откриването на още 6, докато в район „Слатина“ са успели да разкрият само една, която не е дори в построена сграда, а в Общински център“, коментира председателят на СОС Георги Георгиев.

"Продължаваме да работим, за да осигурим място в детска градина за всяко дете в район „Искър“. За последните години успяхме да разширим пет от осемте сгради на детски градини в района. Скоро ще започнем изграждане на разширението и на още една – седма детска градина за още 4 групи. А само за последните четири години и основно обновихме и други три сгради на детски градини. Благодаря на г-жа Фандъкова и г-н Георгиев за подкрепата и особено много благодаря на общинския съветник от район „Искър“ г-жа Лорита Радева, защото ние двамата най-добре знаем какво ни костваше борбата да защитим терена на 108. ДГ – филиал за детска градина" – каза кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков.