Петър е 43-ото инвитро бебе на Столична община

Още 1 момче се присъедини към инвитро бебетата на Столична община. Петър се е родил с тегло 3,890 кг навръх 29 юни – празника на Св. Св. Петър и Павел.

Родителите му са едно от семействата, финансирани по Програмата на Столична община за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки. Семейството е провело процедурите в "Инвитро клиника София".

Петър е 43-ото дете в бебешката група, с което момчетата там стават 27, а момичетата са 16.

От края на 2015 г. насам Столичната община подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, която бе създадена по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова, съвместно с организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе".

Първото инвитро бебе – Самуил, родено благодарение на тази общинска програма, се роди на 24 октомври 2016 г. След решение на СОС през миналата година Столичната община вече финансира до два инвитро опита с донорски яйцеклетки на всяко семейство, което кандидатства и е одобрено от специалната комисия от лекари, специалисти и общински съветници. Подробности за Програмата и начин на кандидатстване по нея може да намерите на страницата на Столична община – https://www.sofia.bg/en/programms-invitro 

13.07.2023