На 15 ключови пътни артерии се поставя специална настилка за намаляване на скоростта

Месец преди началото на учебната година вече се поставя специална настилка с повишен коефициент за сцепление на столични булеварди, близо до училища и детски градини. Полагането на тази настилка намалява спирачния път преди пешеходните пътеки и опасните зони, като може да се използва и в рамките на остри завои, където е важно доброто ниво на сцепление при всякакъв тип метрологични условия. Кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът Дончо Барбалов провериха полагането на такава настилка по бул. „Васил Левски“.

Георгиев коментира, че това е една от мерките за безопасност по пътищата, приети от Градския парламент, която се изпълнява от общината. „Подготвяме се ударно за 15 септември и работим върху това да подобрим пътната безопасност.

На 15 места в София полагаме тази иновативна настилка – там, където по закон не можем да поставим повдигнати пешеходни пътеки. Тя е релефна и с дебелина от половин сантиметър. Неслучайно е и червена, защото, когато шофьорите я видят, трябва да им светне червената лампичка да намалят скоростта, – посочи също Георгиев. – Освен това настилката е с по-добро сцепление – доста се скъсява спирачният път, така че да може в по-лошо време колите да спрат по-бързо с цел сигурността на пешеходците. Продължава работа по осветяването на пешеходните пътеки – вече такива са над 300. Имаме 20 нови поставени ограничителя и пешеходни острова, поставени на ключови места в града. През последната година над 150 кръстовища също са обезопасени“ – посочи председателят на СОС.

Към момента положена такъв тип маркировка има на:
- Бул. “Ал. Стамболийски“ при ул. “Осогово“;
- Бул. “Сливница“ при ул. “Русе“;
- Ул. “Н. Коперник“ (при 168. ЦДГ и 93. Средно училище).

В момента се полага такава настилка и на бул. “Васил Левски“ при ул. “Цар Симеон“ при Софийска математическа гимназия.

 

Фотограф Аделина Ангелова


 

18.08.2023