Минералната баня в Банкя получи отличие на инвестиционен форум

 

Минералната баня в Банкя получи награда на форум за строителство, инвестиции и недвижими имоти „Форум Реал“. Отличието получи кметът на Банкя Рангел Марков, а наградата на възстановената и обновена сграда е в категория „Инвеститор на Атракционни и спортни сгради за 2022”.

Награди получиха и проектантът Чавдар Георгиев от „Георгиев Дизайн Студио” ЕООД, строителите от „Стреза” ЕООД  Янко и Богдан Шумкови, както и надзорът от „Строителен Стандарт” ЕООД  Емил Тодоров.

При получаването на наградата пред публиката от над 400 гости  лидери в индустрията – архитекти, строители и инвеститори от цяла България – кметът на Банкя заяви, че приоритетът при реконструкцията на Балнеолечебницата е бил преди всичко качественото изпълнение. Рангел Марков увери присъстващите, че Голямата балнеолечебница след реставрацията е много по-функционална и красива дори от нейното създаване по времето на арх. Карл Хохедер и покани участниците в събитието да я посетят.

Възстановяването на красивата сграда на минералната баня в Банкя, известна още като Царската баня, започна през 2018 г. по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова.

 

 

30.01.2023