Кметът Фандъкова участва в Международна конференция на тема: "Българското гражданско общество срещу холокоста през Втората световна война"


В София се проведе Международна конференция, посветена на темата: "Българското гражданско общество срещу холокоста през Втората световна война". Тя се организира от Института за Балканистика с Център по тракология към БАН, Организацията на евреите в България "Шалом", Министерство на културата и Столичната община.
"Поздравявам учените от БАН, които с висока обществена мисия съхраняват паметта за тези значими събития и пренасят към нашето време, запазвайки я за поколенията" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствието си към участниците в конференцията.
"Нашият град, кръстен на храма на Божията премъдрост – София, има хилядолетна традиция на толерантност, хармония и мир между хората от различни етноси, религии и убеждения. Едиктът на Толерантността не е просто исторически момент на древна Сердика, а е пътеводител към векове на взаимно разбирателство и уважение. Площадът на толерантността е сърцето на нашия град, в което съжителстват в хармония храмовете на големите световни религии" – посочи също кметът Фандъкова.

По думите на кмета "не е случайно, че преди 80 години гражданите на София, водени от светли личности като екзарх Стефан, се надигнаха срещу холокоста и спряха депортацията на своите съграждани. Преди 80-те години нашите деди са останали верни на законите на хуманизма и са записали една от най-достойните глави в националната ни история. Спасяването на близо 50 000 български евреи е такъв достоен пример в нашата история. В същото време не може да забравяме и тези, които не бяха спасени – 11 343 евреи от Беломорска Тракия и Македония. Затова със смирение свеждаме глави пред тяхното страдание и гибел.
В София са издигнати редица знаци на паметта: паметник на Димитър Пешев в близост до дома му, паметник на проф. Асен Златаров, издигнал гласа си в подкрепа на европейските евреи още в началото на 30-те, паметник на "Спасението" в  градина "Св. Климент Охридски" – паметник с близнак в Тел Авив. Започна изграждането на паметник на юристите, спасили български евреи.
Заедно с Организацията на евреите в България "Шалом" и дипломатически мисии организираме редица Походи на толерантността, в които почистваме надписи със знаци на омраза " – посочи също столичният кмет.

В конференцията участваха доц. д-р Тодор Чобанов, Юлия Дандалова, Максим Бенвенисти от ОЕБ "Шалом", доц. Кирил Карталов, доц. Владимир Златарски и др.

26.05.2023