Кметът на София Васил Терзиев участва в срещата на върха на кметовете на Мрежата на балканските градове В40

Кметът на Столичната община Васил Терзиев участва в срещата на върха на кметовете на Мрежата на балканските градове В40, която се откри днес в албанската столица Тирана по покана на кмета на града – домакин Ерион Велиай.

В своето изказване пред престижния форум кметът Васил Терзиев заяви убеждението си, че включването на гражданското общество и насърчаването на развитието на различни общности ще повлияе върху развитието на града, справянето с предизвикателствата и ще насърчи иновативни идеи за преодоляването им. Той очерта като основна цел повишаване на доверието между институциите и гражданите. "Начинът да се случи това е повишаване нивото на прозрачност и стартирането на процес за ангажирането им в процеса по вземане на решения за града. B40 е изключителна възможност за създаване на мрежа от взаимодействие и обмяна на опит, която ще превърне градовете в център, който стимулира промяна и ще откликне на нуждите на обществото" – каза още Терзиев.

Годишният форум на В40 се провежда за трети път от създаването на организацията, като досега домакини са били Истанбул и Атина.

Във форума участват президентът на Албания Баджрам Бегай, кметът на Истанбул и основател на В40 ЕКРЕМ Имамоглу, заместник-кметът на Атина Парис Шарлафтис, заместник-кметът на Париж Анук Торянян, генералният секретар на Eurocities Андре Собчак. На престижния форум присъстват също министрите на европейските въпроси и външните работи, на регионалната власт и на туризма и околната среда на Албания, бивши и настоящи кметове и заместник-кметове на градове от Балканите и Европа, Джеймс Андерсън – ръководител на иновационната програма на Фондация „Блумбърг“.

В дневния ред на обсъжданията са европейската и глобалната перспектива за региона. Кметовете дискутират бъдещето на Югоизточна Европа през опита и знанието, натрупани в процеса на управление на градовете и партньорските мрежи, ще обсъдят развитието на устойчиви политики в градовете и подобряването на реакцията при кризи.

По време на Годишната среща на В40 се очаква да бъде представена платформа за общите предизвикателства, пред които са изправени градовете на Балканите, като околната среда, бърза урбанизация, адаптиране към технологичния напредък и влиянието на бежанската криза. Целта е градовете от региона да намират потенциални съвместни решения за справяне със сходни проблеми.

От българска страна във форума участват председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов – кмет на Велико Търново; заместник-председателите на УС Донка Михайлова – кмет на Троян, и Иво Димов – кмет на Димитровград, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

В40 обединява градове от 11 държави. София се присъедини към инициативата през 2022 г. Тогава се проведе и среща на кметовете на София и Истанбул. Редица български общини се присъединиха към Мрежата, като към днешна дата те са 14. Амбицията на Мрежата на балканските градове е да развива местната демокрация като опора за стабилността на Балканите и в Европа.

30.01.2024