Иван Василев: За нас е важно хората в София да получават достойно възнаграждение за труда си

"Основният акцент в бюджета на Столичната община са инвестициите в София, като тази година са предвидени над 720 млн. лв." – това каза в интервю за NOVA заместник-кметът по финансите и здравеопазването Иван Василев.

Той подчерта, че общината ще инвестира в над 40 детски градини, два многоетажни паркинга, ще продължи изграждането на ключови булеварди – “Филип Кутев”, “Тодор Каблешков”, “Рожен” и “Владимир Вазов”, както и на връзките със Северната скоростна тангента. “Отделно сме заделили средства за проектиране, за да продължи изграждането на ключово важни обекти и да ускорим темпото на развитие на столицата” – обясни още Иван Василев. Той добави, че предвидените средства за кварталите също са увеличени спрямо 2023 година.

„С този бюджет даваме властта на хората и 5,3 млн. лв. ще бъдат пряко управлявани от гражданите на София. Ще бъдат прехвърлени 200 хил. лв. за всеки един район, за да имат жителите им възможността да решават проблемите си – дали да е облагородяване на зелени площи, детски площадки, улици или тротоари” – каза Василев.

Заместник-кметът по финансите изрази благодарност към общинските съветници за съвместната работа по бюджета, както и за рекордната подкрепа от 45 гласа, с които той беше приет.

“Ние, като нова администрация, заварваме изключително много проблеми в много от секторите. Например тенденциозно от десетилетия проблемът с възнагражденията в детските ясли е неглижиран” – заяви заместник-кметът по финансите и здравеопазването.

Иван Василев уточни, че парите за увеличение на възнагражденията на медицинските сестри трябва да дойдат от държавния бюджет, защото това са държавно делегирани дейности.

“За нас е важно хората в София да получават достойно възнаграждение за труда си. Увеличихме заплатите в администрацията, в транспорта, в културата и в здравеопазването. Това са системно натрупвани проблеми, на които ние намирахме решение през последните месеци” – заяви зам.-кметът по финансите и здравеопазването Иван Василев.

Той посочи още, че от тази година възнагражденията на общинските съветници в бордовете се премахват. „До момента е имало два вида съветници – такива, които получават 1 300 лв., и които получават над 4 000 лв. Това отпада с решение на общинския съвет от миналата седмица. Вече няма да има по-привилегировани общински съветници, както е било досега, а всички ще получават еднакво възнаграждение за труда си” – заяви Иван Василев.

Заместник-кметът по финансите допълни, че кметът на Столичната община Васил Терзиев продължава да дарява своята заплата, както е правил през последните месеци.

01.04.2024