Иван Василев, зам.-кмет по „Финанси и здравеопазване“ на Столична община: Гражданите на София ще решат как да инвестираме 5.3 млн. лева

Чрез дигитализация намираме решения на общественозначими проблеми

"Предлагаме граждански бюджет в размер на 200 хил. лева за всеки столичен район, а отделно гражданите ще решават как и къде искат да бъдат насочени инвестиции за 5.3 млн. лв. в един по-голям проект за цяла София." Това каза днес заместник-кметът по „Финанси и здравеопазване“ Иван Василев на Столичната община в интервю за радио „Фокус“.

"В гражданския бюджет са предвидени 200 000 лв. за всеки район, гражданите ще решават как да бъдат инвестирани средствата – за подобряване на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки или организирането на общностни културни събития и други, които софиянци оценяват за важни за тях. Ако програмата за граждански проект се окаже успешна, средствата за нея в Бюджета за следващата година ще бъдат увеличени значително" – заяви също Василев.

"Гражданите ще решават как и къде искат да инвестират 5.3 млн. лв. Жителите на Столичната община пряко ще могат да разпределят тези средства. За нас е важно да подобряваме процеса на диалогичност с гражданите" – каза зам.-кметът по „Финанси и здравеопазване“.

Иван Василев посочи, че: „Разработваме конкретен механизъм как ще се разходват средствата по гражданските бюджети. Хората ще имат възможност да подават своите проекти на специално място на сайта на Столичната община. След това чрез гласуване ще се определи проблемът, който хората поставят като приоритетен за решаване, и проектът, който да се реализира."

Бюджетът на Столичната община, който кметът Васил Терзиев внесе в Столичния общински съвет, е в размер на 2. 577 млрд. лв., като допълнително ще бъдат внесени още 100 млн. лв. от Държавния бюджет за инвестиции в цяла София. По думите на Василев: "Бюджетът отразява решенията на проблемите на хората – ще изградим повече детски градини и ще разкрием 3 200 места, а 600 места – в ясли. Предвиждаме голям бюджет за подобряване на транспортната инфраструктура, на тротоари, изграждането на два многоетажни паркинги на метростанциите „Сливница“ и „Владимир Вазов“.

Заложили сме ремонт на 7 ДКЦ-та в града. С 50% повече са предвидените средства за Столичната програма „Култура“.
Василев информира, че за дигитализация също са предвидени нови инвестиции. По думите му: „Време е София да влезе в 21. век. Като екип, който познава технологичната сфера и работи за намиране на решения чрез дигитализация, в Бюджета за тази година заложихме над 7 млн. лв. Те ще бъдат насочени в това да направим града ни по-умен.“ Ще направим услугите на София достъпни чрез телефона за всеки гражданин. Тази година ще пуснем мобилно приложение, с което бързо и лесно хората да имат достъп до услугите на Столичната община, посочи Василев.

В Бюджета увеличихме и средствата за Програма „Пясъчник на иновациите“, насочена към иновативни технологични компании, които предлагат решения за общественозначими проблеми. Компаниите, които ще влязат в тази програма ще бъдат селектирани в партньорство с технологичния бизнес. Общината ще стане първи клиент, ще тества тези услуги и после съвместно с технологичните асоциации ще създадем програма за подкрепа, за акселериране на тези компании и инвестиране в тях, обясни Василев и посочи, че технологичният сектор е този, който ни дава поводи за гордост, а може би държавата и общината досега са били малко пасивни, но нашата амбиция е да стимулираме този сектор за решаване на общественозначими проблеми.

02.02.2024