За борбата и справянето с корупцията са нужни политическа воля, гражданска нетърпимост и съюзници, заяви кметът Васил Терзиев

„За борбата и справянето с корупцията са нужни политическа воля, гражданска нетърпимост и съюзници. Първите две ги имаме. Работим за привличане на все повече съюзници.“ Това каза кметът на София Васил Терзиев.

Терзиев участва в Международна конференция по сигурност, която се проведе в Мюнхен.
"Корупцията краде от бъдещето ни и спира развитието ни. Екипът ми и аз сме поели ангажимент да се борим с корупцията във всичките ѝ форми, защото сме убедени, че възпирането ѝ не само допринася за развитието и благосъстоянието на всички, но и ни прави по-силни, по-устойчиви на рискове, по-етични и в крайна сметка по-устойчиви като общество и икономика" – заяви столичният кмет.
На Конференцията в Мюнхен с Главния изпълнителен директор на Transparency International Берлин Даниел Ериксон Терзиев обсъди възможностите за сътрудничество за анализа на риска и мерките, които да се разработят и приложат в Столична община.

Кметът на София бе гост и на Втората национална конференция на тема: "Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво". Той заяви, че "форумът се организира от Международния републикански институт (IRI), с чийто регионален директор за Европа Пол Макарти имах и лична среща. Програмата на IRI за антикорупционни реформи е приета от Столичния общински съвет през февруари 2023 година, но активната работа по нея е спряла. Със заместник-кмета на направление "Правен и административен контрол" Никола Лютов се ангажирахме да продължим партньорството с IRI и да въведем планираните мерките на практика".

Регионалният директор на Международния републикански институт Макарти е поздравил екипа на кмета Терзиев за подхода към общественото обсъждане на Проекта за бюджет за 2024 г. – открито и достъпно. "Прозрачността наистина лекува най-добре всички недъзи на управлението, затова тя не просто не ни притеснява, а и я насърчаваме с всички средства, които законът ни позволява. Целта ни е да създадем среда и благоприятни условия за упражняването на граждански контрол върху работата на местната администрация" – заяви Терзиев.
След първата ни дискусия с представители на организации, които от години работят в областта на антикорупцията, в следващите седмици отново ни предстоят редица срещи, за да обсъдим в детайли както потенциални пилотни проекти, така и планове за дългосрочно сътрудничество. Възпирането на корупцията е ангажимент, който дължим на всички софиянци и на цялото общество.


 

19.02.2024