Започва изграждането на пробива на бул. “Филип Кутев“ от ул. “Сребърна“ до бул. “Симеоновско шосе“

От утре, 4 април, започва изграждането на пробива на бул. “Филип Кутев“. Това е изцяло нов участък от булеварда от кръстовището с ул. “Сребърна“ до бул. “Симеоновско шосе“ и бул. “Г. М. Димитров“.

Строителството му започва, след като бе изпълнено разширението от ул. „Атанас Дуков“ до ул. „Сребърна“ заедно с корекция на река Драгалевска.

„Филип Кутев“ принадлежи към първостепенната улична мрежа, изграждането на пробива е част от третия градски ринг и заедно с бул. „Тодор Каблешков“ осигурява връзката между бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“. Пробивът на булеварда е заложен в програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Новият участък от булеварда е с дължина около 1,2 км, ще бъде с две платна за движение по 10,50 м, с по три ленти в посока и два тротоара с ширина от 5 м. Запазва се и разделителна ивица за изграждане на трамвайно трасе. Ще бъдат изпълнени нови тротоари и улично ЛЕД осветление. Предвидена е и велоалея по тротоара.

На местата на пешеходните пресичания ще се изпълнят тактилни ленти за осигуряване на достъпна среда.

Изграждането на „Филип Кутев“ е от изключителна важност за подобряване на транспортната комуникация между южните квартали на София. С реализацията на новото трасе ще се постигне и пренасочване на транзитното движение от централната част на града, намаляване на трафика, както и намаляване на замърсяването на въздуха.

03.04.2023