Васил Терзиев: Местната власт е най-близо до гражданите и техните проблеми

В работата ни няма място за изкуствено поставени препятствия и политически бариери, а червените линии се поставят само от гражданите и те са за поети и неизпълнени обещания

"Местната власт е най-близо до гражданите и във време на различни предизвикателства и промени от нас се очаква да познаваме и откликваме на техните проблеми. Да бъдем стъпка напред, а не да вървим след проблемите. Затова е нужно да имаме ясна визия и да планираме добре и управляваме бюджетите си." Това каза кметът на София Васил Терзиев, който откри 37-ото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България.

Терзиев поздрави Националното сдружение за добрия диалог и доверие, с който работи, за да се постигнат резултати в полза на хората.

В Общото събрание взеха участие президентът Румен Радев, министър-председателят акад. Николай Денков, заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев.
Важен е и диалогът с държавната власт. Политическата и икономическа стабилност на държавно ниво е ключово за развитието на всяка община. От рейтинга на държавата зависи и този на градовете. Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата пред рейтинга на София – от "стабилна" на „положителна“ поради подобрените перспективи за икономически растеж на столицата и политическата стабилност на национално ниво, посочи също кметът на столицата.

Васил Терзиев уточни, че за финансовата децентрализация и прозрачността в управлението се говори вече повече от петнадесет години. Той заяви също, че вярва, че в този мандат общините ще работят в условия на реална финансова децентрализация. Това означава повече средства за градовете и насочване на финансов ресурс за решаване на конкретни проблеми на хората. "Финансовата децентрализация ще даде сигурност и стабилност на градовете в условия на политическа турбуленция, както и по време на различни кризи. В същото време тя поставя на нови принципни основи финансирането, отговорността и отчетността на общините. Знам, че Националното сдружение на общините отдавна поставя въпроса за това в общинските бюджети да остават част от преките данъци – данък върху доходите на физически лица и данък върху печалбата" – посочи също столичният кмет.

"Ние – кметовете и общинските съвети – управляваме парите на гражданите и тук е огромната отговорност да харчим тези пари прозрачно, – каза кметът Терзиев. – Участието на гражданите и бизнеса в управлението е ключово за успеха на всеки един проект, на всяка една инициатива, и то отново става възможно и минава през работата на общините. През тази година насочваме средства за реализация на граждански проекти и аз вярвам, че тези инициативи не само ще получат одобрение и подкрепа от страна на гражданите, но и ще генерират много нови идеи за развитието на града" – заяви столичният кмет. По думите му в работата ни няма място за изкуствено поставени препятствия и политически бариери, а червените линии се поставят само от гражданите и те са за поети и неизпълнени обещания.

Кметът на София Васил Терзиев е избран за член на Управителния съвет на НСОРБ.

28.02.2024