Фандъкова: Надграждаме и разширяваме системата за разделно събиране на отпадъци

Столичната община създава „зелени острови“ в партньорство с университетите в града

Нова инициатива за създаване на „зелени острови“ на територията на университетите в града стартира Столична община като част от зелените политики на кмета на града Йорданка Фандъкова. Първият „зелен остров“, в който са поставени контейнери за разделно събиране на отпадъци – хранителни отпадъци и зелени отпадъци компостери, както и повдигнати лехи със засадени билки, цветя и ягоди – е създаден в двора на Химикотехнологичния и металургичен университет.

"С тази инициатива заедно и със студентите, които искаме да включим и вярваме, че имат лична ангажираност към околната среда, се стремим да направим града си по-чист и зелен" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с ректора на Химикотехнологичния и металургичен университет в София (ХТМУ) – проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова и студентската общност от Университета в присъствието на зам.-ректора Георги Конфев и зам.-кмета по екология Десислава Билева дадоха началото на инициатива за създаване на първия „Зелен остров“ в Университет. В инициативата участва и Симеон Колев – Симо, радиоводещ и общински съветник.

"Най-важната задача, която съм дала на екипа на заместник-кмета по екология, е надграждане и разширяване на системата за разделно събиране на отпадъци. След като изградихме система за управление на отпадъците на Столична община, част от която е Инсталацията за третиране за био- и зелени отпадъци в „Хан Богров“, произвеждаме електричество и компост. През 2022 г. от 14 000 тона зелени отпадъци е произведен около 10 000 тона компост, а от 7 500 тона хранителни отпадъци са произведени около 2000 мегават часа (MWh) електрическа енергия" – каза кметът Фандъкова.

Общо 170 тона компост са раздадени досега на домакинства, които са платили своята такса битови отпадъци.

Кметът Фандъкова посочи също, че "в рамките на реализирания от Столична община пилотен проект в районите "Надежда" и "Овча купел" за зелени острови на месец от 600 домакинства се събират 500 кг хранителни отпадъци, а над 4 тона са те за година. Това е пример за кръгова икономика".

"ХТМУ е първият университет, в който е създаден „зелен остров“ с контейнери за хранителни отпадъци. Това е много важна политика за намаляване на количествата на отпадъците и повторно им използване като част от кръговата икономика на града, – допълни столичният кмет. – Инициативата е част от проекта на Столична община „Заедно за чиста и зелена София“, с която целим повишаване на ангажираността на гражданите и особено на младите хора към устойчивите модели за екологично градско развитие.

Като кмет в работата си от първия ден съм се обърнала към най-добрите университети, които са в София" – посочи Йорданка Фандъкова. Тя даде пример за ползотворно сътрудничество с Лесотехническия университет, благодарение на което правилно се избира вида и мястото за засаждане на нови дървета в града. "Внимаваме, когато засаждаме дървета, защото знаем, че има точно определени видове, които трябва да засадим, за да бъдат полезни и да се развиват в градска среда" – уточни също кметът на София. В рамките на инициативата днес кметът Фандъкова и проф. Сеня Терзиева-Желязкова засадиха нови дървета в двора на университета.

Проекти за „зелени острови“ ще бъдат реализирани и в други столични университети като Лесотехническия, УНСС, МГУ и др.

Фотограф: Денис Христов