Фандъкова: Къщата, в която е живяла Райна Княгиня в София, става музей заедно със запазените автентични предмети

"Възстановяваме къщата, в която е живяла Райна Княгиня в София, заедно със запазените автентични предмети. Тя се намира на ул. „Софроний Врачански“ 119 в район „Сердика“. Извършваме реставрация и консервация на сградата, която е паметник на културата от местно значение, като целта е да се запазят всички автентични елементи и артефакти и след това да бъде превърната в музей. Той ще е филиал към Музея за история на София (Регионалния исторически музей – София). Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителните работи на сградата.
По думите на кмета Фандъкова "наш дълг е София да запази паметта, да възстанови сградата и създаде музей. Всички запазени и съхранени артефакти ще бъдат показани в експозиция, а децата ще имат възможност да научат още за нашата история, която е и история на нашия град.

По предложение на кмета на район „Сердика“ Тодор Кръстев сградата на ул. “Софроний Врачански“ 119 е обявена за паметник на културата от местно значение. През годините тя е била надстроявана и достроявана. Целта е да се възстановят всички автентични елементи и заедно с артефактите да бъдат част от музейната експозиция, разказваща за българката, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрския революционен окръг за Априлското въстание.

"Строителните дейности са на финала и се очаква през лятото да бъдат завършени изцяло заедно с околното пространство. Същевременно дотогава ще се работи и по проекта за експозиция на музея. Сградата се възстановява в първоначалния си вид. По време на строителните дейности тя е укрепена, изграден е нов покрив, поставена е дограма, топлоизолация. Подменени са ВиК инсталацията и осветлението. Изградена е рампа за достъпна среда. Възстановени са балконите, на които ще бъдат запазени и оригиналните парапети.

Предвижда се бъдещият музей да бъде интерактивен и да има образователна функция. В него ще се оформи музейна експозиция и пространства за обучение на ученици.
Запазени са пианото, на което Райна Княгиня е свирила, както и извезани от нея знамена и различни нейни вещи. Те са прибрани и се стопанисват" – посочи кметът на район „Сердика“.

Всички тези неща ще бъдат част от експозицията на първи етаж на сградата, а на втория етаж се предвижда да бъде развито място за запознаване на децата с живота и делото на известната българка.
Предвижда се екип от експерти от Музея за история на София, под ръководството на зам.-кмета по култура на София и кмета на "Сердика" да работят за развитието на цялостната концепция за музея.

"Възложител на строителните работи е кметът на район "Сердика". Общо над 700 000 лв. е целият проект за възстановяване на сградата. До момента от СУСОПФ са отпуснати около 400 хил. лв. За завършване на строителните дейности са нужни още около 300 хил. лв. Поехме ангажимент с г-н Стефан Марков, председател на комисията по бюджет и финанси към СОС и очаквам съветниците да подкрепят доклад, за да осигурим останалата част от финансирането и да може да се довърши целият обект" – посочи също кметът на София.

Кметът Фандъкова припомни, че в Столичния общински съвет е внесен списък с капиталови обекти, един от които е и „Музей на Района Княгиня“. Няколко са ключовите обекти,  които са инвестиции в сектор Култура и допринасят за развитието и на туризма, и на духовната среда в нашия град. Другите обекти в сектор Култура са: обновяването на Театър „София“, възстановяването на банята в кв. „Овча купел“, читалище „Иван Вазов – 1912“ в район "Подуяне", възстановяването на къщата на Веле Митров в кв. “Бенковски“, район „Сердика“, където се предполага, че е идвал Васил Левски.

Във връзка с дейността на Райна Княгиня като първата дипломирана акушерка се предвижда да бъде поставена паметна плоча на сградата, която тя издейства да стане Майчин дом в София – сегашния Национален център по трансфузионна хематология.

Фотограф: Аделина Ангелова