Столичната община премахва още 11 незаконни обекта в район „Изгрев“

За една година по новите правила общината е премахнала над 400 незаконни обекта

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, главният архитект на София Здравко Здравков и директорът на дирекция „Общински строителен контрол“ Цветан Тодоров присъстваха на премахването на 11 незаконни павилиона близо до КАТ – София и само на 20 метра от детска площадка. Част от обектите никога не са имали разрешения за поставяне, други са с изтекли такива. След спечелени дела от Столичната община по жалби на собствениците на павилионите днес започна тяхното премахване. 

„Висят и стърчат кабели над и около павилионите, нещо което е абсолютно забранено, съгласно новите правила, които приехме преди година в Общинския съвет. Въпреки напрежението от страна на собствениците и възраженията, които и днес направиха, ние няма да отстъпим. Това е единственият начин да подредим нашия град и да го направим безопасен. В петък районният кмет се похвали с премахването на павилионите, нещо което е заслуга на главния архитект. Всъщност кметът на „Изгрев“ не си е мръднал пръста да изпълни задължение, което му е вменено с решение на Общинския съвет. А сега си приписва чужди заслуги, макар че идват избори, смятам, че това не е почтено. Вярно е, че вчера чухме Асен Василев да говори по повод номинацията на Васил Терзиев, че моралът нямал значение, защото не избираме патриарх, а кмет. Доста екзотична ми се струва тази теза, защото за хората, за нормалните хора, които вършат работа, моралът има значение. Така трябва да е и за кмета на „Изгрев“ въпреки насоките на новия му партиен лидер Асен Василев“ – коментира Георги Георгиев по време на акцията по премахване на обектите.

Година след приемането на Наредбата за преместваеми обекти са премахнати 400 незаконни павилиона в целия град. „Прилагането на новите правила и осъществяването на контрол се извършва от главния архитект и районните кметове, които веднъж месечно трябва да правят проверка на преместваемите обекти, за да няма подобни случаи. Без съмнение, отличникът е арх. Здравков“ – посочи председателят на СОС.