Регионалният исторически музей – София ще открие две обновени зали


"През тази година в Регионалния исторически музей – София ще открием две обновени зали, които представят археологията на София. В тях ще можем да видим нови интересни експонати." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на Шестнадесетата национална археологическа изложба в Националния археологически музей, която бе открита в Деня на археолога – 14 февруари.

"Столичната община продължава инвестиции в проучването и социализирането на културно-историческото наследство на София. Подкрепяме инвестициите в проучванията със специален приоритет по Програма "Култура" на Столична община. Това промени картата на историческите забележителности на София. Сред тях са подземният Археологически музей на базиликата, дала името на София, първият Археологически парк "Западна порта" и др." – каза също столичният кмет.

През тази година отново ще бъдат подкрепени археологически проучвания на територията на Столична община в два обекта - Неолитното селище Слатина – София и крепостта Кокалянски Урвич. Кметът Фандъкова благодари на академик Васил Николов и на Филип Петрунов, Виолина Кирякова и техните екипи за работата им по разкриване на културно-историческото наследство на София.
 



15.02.2023