От Столична община с любов към децата!


За най-веселия ден, в който празнуваме безгрижието и свободата, Столичната община е подготвила богата програма с фестивали, концерти, представления, работилници и ателиета за малките си жители. На 1 юни в различните точки на столицата ще се случват много и разнообразни активности.  



​​​​Детският панаир в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ и тази година ще радва децата с много ателиета и работилници на 1 юни с вход свободен.

Регионалният исторически музей – София на пл. "Бански" № 1, по-известен като Музей за история на София, отваря широко врати и кани празнуващите безплатно – деца до 12 години с до 2-ма придружители.

Столичната библиотека организира „Детски празник на площад "Славейков“. През целия ден на 1 юни богата програма ще забавлява малчуганите: SТЕM игри с роботчета пчелички, 3-D писалки, програмиране и рисуване на триизмерни фигури на герои; Корейски занимателни детски игри – работилница по Ханбок; Тебеширено парти; Артателие с художника Христо Кърджилов; Изложба „В света на птиците“; Театрална и музикална програма на школата за сценични изкуства „Essens“; „Крокодил посред Балкана“ от Недялко Йорданов – представление на децата от Театралната работилница на Ирен Кривошиева; Вокална група „Палави ноти“; Щафетно четене“; Филмов следобед; „Децата на КОНКОРДИЯ“ – фотоизложба в подкрепа на децата в риск, организирана от Фондация „Конкордия“ България и Столична библиотека.

От 24 май до 2 юни, с вход свободен, се провежда Пролетен базар на книгата и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи пред НДК. На 1 юни стартира Благотворителният Немски пролетен фестивал в Градската градина, който ще посрещне малки и големи под цветните чадъри с богата музикална програма и игри.

От 9:00 до 13:00 ч. по маршрут: ул. "Генерал Гурко", от бул. "Васил Левски" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" ще се проведат Атлетически игри и състезание по бягане за деца с вход свободен.

От 30 май до 1 юни 2024 г., дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община организира Мини Европейско първенство по футбол за смесени ученически отбори на Националния стадион „Васил Левски“. На самия детски празник ще се проведе и официалното награждаване с много забавления, награди и изненади.

Истински празник на детето подготвят от „Музейко“. Разнообразните дейности включват: Цветна лаборатория; Работилница за най-малките откриватели (2+ год.); Кът за игра Цветове и моторика (2+ год.); Забавна демонстрация: Цветни капчици (2+ год.); Отворена артзона: Водата разтворител (5+ год.); Експерименти – Готови, на старта... Химия! (7+ год.); Лаборатория за чудати конструкции (7+ год.); Планетариум – капацитет 10 човека на шоу (7+ год.); Фотокът – лабораторно облекло и реквизит за снимки.

Събитието, в което най-успелите в своята област деца имат възможността да блестят до големите имена от световната и българската сцена – „Нощ на звездите“, тази година е на 1 юни от 19:00 – 22:00 ч. в зала "Арена София". По време на галаспектакъла ще бъде връчена и наградата на кмета на София за талантливо дете в категория „Изкуство“.

Детски празник сред природата със спектакъл на 1 юни от 11:00 ч. на детската площадка в парк „Дружба“ до езерото организират Общински културен институт „Искър“ и СО – район „Искър“ напълно безплатно за малчугани и техните родители.

Отново на 1 юни от 11 ч., и отново на открито, Общински културен институт "Средец" ще забавлява малките си гости с ателиета по занаяти, изобразително изкуство в парк „Заимов“, със свободен достъп.

Концерт на лауреатите от Втория конкурс за детска песен – "Eclectica union kids" – symphony competition 2023 г. на "Симфониета "София" и Джаз формация "София", ще се проведе на 1 юни от 11:00 ч. в Общински културен институт „Надежда“ с вход свободен.

С деца на…театър!
Столичният куклен театър
– с 2 предложения за детския празник. На 1 юни от 11:00 и от 17:00 ч., в салона на ул. "Гурко" 14, ще се играе „Трите прасенца“, а в салона на бул. "Янко Сакъзов" 19, от 11:00 ч. – „За граховото зърно и една принцеса“. Входът ще е свободен за деца, но с билети за придружителите.
„Снежанка и седемте джуджета“ на 4 юни в Столичния куклен театър (в салона на ул. "Гурко"), ще гледат всички деца от детски градини на територията на район „Средец“, подарък от районната администрация по случай детския празник.

На 1 юни от 11:00, 12:30 и 16:00 ч. в Театър „Възраждане“ ще се играе „Червената шапчица“.  Входът е с билети.

На голямата сцена в Театър „Сълза и смях“, ул. "Г. С. Раковски" № 127, на 1 юни от 11 ч., Театър „София“ гостува с постановката „Феята от захарницата“. Входът е с билети, а след представлението са предвидени подаръци за всички деца.
 

Над 40 културно-образователни събития за деца включва тазгодишното издание на „Детски панаир“, което отново ще се проведе на площада пред Народния театър „Иван Вазов”, в Градската градина и в близките музеи и галерии


 
Тази година основна тема на празника е културно-историческото наследство и опазването на околната среда, специални игри са подготвени по темата. Работилниците ще се проведат от 11:00 ч. до 19:00 часа на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. В Софийската градска художествена галерия играта е посветена на изложбата на Дечко Узунов, в Националния археологически институт с музей към БАН и Националния етнографски музей към БАН се очакват „Търсачи на съкровища“, в Градската градина ще се проведе игра, посветена на дърветата в София и „Преоткрий София“ – градска архитектурна игра.
Децата ще могат да се включат в тематични ателиета за рисуване на ритони, за изработване на римски мозайки, писане на глаголица, народни костюми, кукерски маски и т.н. За малчуганите, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници – по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, сапунена работилница, грънчарство, детски играчки, макиаж и т.н.
 
На сцената на „Детски панаир“ пред Народния театър „Иван Вазов“ ще има атрактивна програма – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Отново ще бъде показана истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да влязат в ролята на пожарникари.
Събитието във фейсбук е на:
https://www.facebook.com/events/1117854536159671?ref=newsfeed

Празничен концерт „Пепеляшка“
1 юни, 11:00 ч., Лятна естрада в "Борисовата градина"
„Светът на децата – без граници“ представя с подкрепата на Столичната община музикалната приказка „Пепеляшка“ с автор Цветелина Панайотова, аранжимент – Юри Стойков. Любими детски песни ще изпълни детска вокална група „Палави ноти“. С участието на Калина Радушева (флейта) – ученичка от НМУ „Любомир Пипков“.
Събитието във фейсбук е на https://www.facebook.com/events/7335129749918568
 
„На крилете на песента“ в кино "Кабана"
1 юни, 16:00 ч., кино „Кабана“ – „На крилете на песента“ – концерт на децата от вокална група „Сладки пуканки” и „Sweet teens” при Национален дворец на децата с ръководители Светлана и Емил Струнджеви.
Събитието във фейсбук е на https://www.facebook.com/events/416874781253670/


Районните администрации също са подготвили многобройни активности за малките. Вижте какви са те тук:









 

27.05.2024