Никола Барбутов: Очаквам строителните дейности на банята в „Овча купел“ да приключат до края на юни

Зам.- кметът Никола Барбутов и кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов провериха строителните дейности на банята в „Овча купел“.  
„Работи се активно и има видим напредък. Оптимисти сме, че фирмата ще успее да приключи строителните дейности в срок и през юни тази година ще видим тази красива сграда изцяло възстановена" – това каза зам.-кметът Никола Барбутов след проверката.   

На банята в кв. „Овча купел“ са изпълнени строително-ремонтни и консервационно-реставрационни работи по покрива, по фасадите на сградата, на първия и на подпокривния етаж. Доставена е и е монтирана нова дървена дограма по фасадите и по покрива, по образец на оригинала. Извършено е укрепване на съществуващите стоманобетонови плочи, както и  на вертикалните носещи елементи. На покрива и на откритите тераси са положени нова хидроизолация и нова топлоизолация. Покривът е изпълнен с нови керемиди. Продължават ремонтните и реставрационни дейности в помещенията на сутерена и на партера, където е разположен рекреативният център с минерална вода.

Обновяването на емблематичната сграда струва почти 8 млн. лева. Над 4.4 млн. лв. са осигурени от бюджета на Столичната община, а останалите 3 319 912 лв. са безвъзмездна финансова помощ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ към Изпълнителната агенция “Програма за образование“.

Минералната баня в кв. „Овча купел“ е дело на  арх. Георги Овчаров. Строежът ѝ започва през 1920 г., продължава с прекъсвания до 1933, когато отваря врати. Банята функционира до края на 80-те години на XX век, след което е затворена. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети в помещенията с басейните и общите части. Две години по-късно през 2019 година сградата е прехвърлена безвъзмездно от държавата на Столичната община с цел нейното реновиране.



 

11.01.2024