Над 600 деца са прегледани за месец от инициативата на Столична община и Българското дружество по детска офталмология

Общо 601 деца от 13 софийски училища са прегледани от началото на Програмата за безплатни очни прегледи на учениците от 1. клас, организирана от Столична община и Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика. От 10 февруари до момента екипите на Очна клиника на УМБАЛ "Александровска" и Дружеството по Детска офталмология прегледаха децата от 136. СОУ, 30. СУ, 46. ОУ, 76. ОУ, 192. СУ, 200. ОУ, 83. ОУ, 84. ОУ, 18. СУ, 20. ОУ, 22. СУ, 1. СУ  и 32. СУИЧЕ.

Програмата започна на базата на реализиран пилотен проект и се реализира през тази учебна година по идея на кмета Йорданка Фандъкова и проф. д-р Александър Оскар.

Програмата за извършване на безплатни очни прегледи на децата от първи клас беше одобрена от Столичния общински съвет в края на миналата година. За нейното изпълнение Столична община отпусна от своя бюджет 30 000 лв.

Целта на инициативата е да бъдат обхванати всички деца от първи клас в общинските училища в София. Прегледите се осъществяват на място в училищата. Офталмолозите извършват клиничен преглед за зрителна острота, цветно зрение и авторефрактометрия. При наличие на зрителни проблеми родителите се уведомяват и насочват за последващи действия.

Преди няколко години пилотен проект за очни прегледи на деца от първи клас бе изпълнен съвместно от Столична община и Клиниката по очни болести на „Александровска болница“ и с подкрепата на Организацията на евреите в България „Шалом“, с председател проф. д-р Александър Оскар. Направени бяха безплатни очни прегледи на повече от 5000 деца в предучилищна възраст. При повече от 10% от децата се установи проблем, който налага допълнителни изследвания и лечение.

12.03.2023