Мирослав Боршош: Великолепният концерт на Симфоничния оркестър на Принстънския университет даде началото на столичния „Европейки музикален фестивал“

„Симфоничният оркестър на Принстънския университет с над сто студенти от различни факултети гостува в България за първи път специално за началото на нашия „Европейски музикален фестивал. Младите музиканти очароваха софийската публика" – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош, който се срещна на генералната репетиция с изпълнителите и техния диригент – маестро Майкъл Прат. За вълнуващото музикално преживяване допринесоха и момичетата от Младежка хорова капела към Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров.

23-ото издание на „Европейски музикален фестивал“ ще се реализира в пролетен и есенен дял с общо 15 открояващи се събития с основен фокус класическата музика. Основната програма от симфонични и камерни концерти се допълва от атрактивни проекти с танго, фламенко, джаз, български и европейски фолклор и дори рок музика.

На 4 април Фестивалът ще отбележи с тържествен концерт „Поклон, маестро!“ 90-годишнината от рождението на големия български диригент и педагог акад. Емил Янев. Събитието ще е с участието на виртуозната цигуларка Мила Георгиева, която прави първите стъпки от своята сценична кариера под диригентството на маестро Янев, когато той ръководи оркестъра на НМУ „Любомир Пипков“.

На 18 април ще оживее богатството на българските фолклорни традиции, пресъздадени с любовта и професионализма на младите музиканти. „Завръщане към корените“ е Програма с участие на студенти от класовете по фолклорно пеене, фолклорни инструменти и фолклорни ансамбли в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“.

През април предстои среща с испанския ансамбъл „Сантяго Лара квартет“. Уникалната програма съчетава в едно страстта на фламенкото с импровизационната енергия на джаза.

На 15 май в зала “България” почитателите на тангото могат да слушат първия български танго оркестър Orquesta Típica Libertango с неговия създател и ръководител Стоян Караиванов (бандонеон). На 31 май на сцената на Централния военен клуб ще оживее слънчевата красота на италианската канцонета с ансамбъл Paese Mio Bellо (Италия) и неаполитански песни от 40-те и 50-те години на миналия век.

На 15 юни в Аулата на Софийския университет на вълнуващо пътуване през различните музикални стилове, обединени от звука на тромбоните, ще поведе с концерт „От предкласиката до джаза“ унгарският ансамбъл Szeged Trombone Ensemble.

Част от Програмата на фестивала тази пролет е и музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“ на представителни младежки и детски състави от столицата.

"Европейски музикален фестивал" е част от Календара на културните събития на София.



 

15.03.2023