Започна почистване на надраскани фасади и обществени обекти

Почистване на надраскани обществени обекти, места, както и фасади на сгради извършват екипи съвместно със Столичен инспекторат. В момента се почистват надраскани повърхности на две места в центъра на града – на стената на парка на НДК откъм ул. “Фритьоф Нансен“, подлеза на НДК и фасадата на сграда на ул. “Оборище“ и бул. “Васил Левски“. 

Почистващите екипи са на „Софекострой“, а контролът се осъществява от Столичен инспекторат. Изпълнява се почистване на повърхностите, поставяне на нова боя и импрегниране с цел защита. 

Столичната община извършва почистване на нерегламентирани надписи по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова и има програма, по която периодично се отстраняват надписи със знаци на омразата. През последните години екипите на Столичен инспекторат почистиха около 8 000 кв. м надписи по огради на училища, църкви, подлези и др. 

Почистването на надраскани фасади ще бъде постепенно разширявано, за да бъдат обхванати още зони от територията на Столичната община. Ще бъдат почиствани и частни сгради, при подадени сигнали и след изричното искане от страна на живущите. 

През последните години по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова Столична община чрез своята Програма „Култура“ подкрепя проекти за графити изкуство. Много е важно да бъде разграничен вандализмът от изкуството, затова определяме пространства за поставяне на стени за свободно изобразяване на графити изкуство. 

 

27.07.2023