Зам.-кметът Надежда Бачева: Планираме да открием 12 нови социални услуги

„Планираме да открием 12 нови социални услуги и Център за целодневна и заместваща грижа за лица с увреждания. В момента такъв няма на територията на Столичната община, а е необходим" – това каза в предаването „Хоризонт до обед“ на Българското национално радио зам.-кметът в направление  „Социални дейности“ Надежда Бачева.
Новите социални услуги са насочени към подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, както и към пълнолетни лица с различни здравословни проблеми. Заместващата грижа е нова форма за подкрепа на семействата, която ще им помогне за справяне с проблемите в ежедневието.

110 са всички социални услуги, които се предоставят на територията на общината и ще продължи да се разширяват.  
„Планираме да построим нов голям кризисен център, който да включва и дейности по реинтеграция като изграждане на трудови навици. Психосоциалната подкрепа е задължителна на подобни места, за да могат хората да се върнат в обществото" – посочи още  Надежда Бачева.
Нейната оценка за работата на центровете за настаняване на хора без дом в Столичната община е, че работят добре. Единият от центровете е след ремонт, предстои обновяване и на този в "Люлин".
Надежда Бачева посочи още, че за нея е важно да се промени достъпността на средата и това е водещ фактор. “Ще бъда безкомпромисна, надявам се тази година да осигурим достъпна среда във всички училища и детски градини и след това в общинските сгради."

В предаването на Българското национално радио тя разказа и за инициативата за осигуряване на храна и топли напитки за хора без подслон на територията на Столичната община. "Идеята се роди малко преди Коледа, когато видяхме, че част от хората, които живеят на улицата, отказват да отидат в общински Център за настаняване. Намерено е финансиране и периодът за предоставяне на храна на бездомни хора е удължен до 31 март 2024 г. Храната се раздава  в църквата "Света Параскева". Столичната община раздава между 50 и 100 сандвича на ден. Топлите напитки са дарение от църквата.
Имаме готовност да реагираме, ако се появят още хора, и да увеличим броя" – заяви зам.-кметът по социални дейности в София Бачева.



 

16.01.2024